Fotografija: Vatrogasci iz Đulovca požar su ugasili za sat vremena/Foto: Vladimir Ivanov/CROPIX (ilustracija)
Vatrogasci iz Đulovca požar su ugasili za sat vremena/Foto: Vladimir Ivanov/CROPIX (ilustracija)

Vatra progutala pola hektara trave i raslinja u Puklici u općini Đulovac

Požar je izbio u nenaseljenom dijelu na za sada neutvrđeni način, a na mjesto događaja izašli su pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Đulovac, koji su ga ugasili oko 2 sataU požaru koji je izbio danas 1 sat iza ponoći u mjestu Puklica na području općine Đulovac, izgorjelo je oko pola hektara trave i raslinja.

Vatra je izbila u nenaseljenom dijelu na za sada neutvrđeni način, a na mjesto događaja izašli su pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Đulovac, koji su oko 2 sata ugasili požar. Prilikom požara nije nastala materijalna šteta.

Apel policije

Iz policije mole ljude da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da je ne ostavljaju bez nadzora jer, kako kažu, i mala nepažnja može imati velike posljedice.

- S ciljem prevencije ovakvih i sličnih događaja, upozoravamo građane koji spaljuju korov, suho raslinje, granje i slično, da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzročiti požar. Prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote. U slučaju spaljivanja, apeliramo i pozivamo sve građane da obrate posebnu pozornost pri nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima.

Prilikom paljenja građani su dužni poduzeti potrebne mjere opreza:

- spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena

- prije početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu

- oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i dugi zapaljivi materijal

- osigurati vodu i druga priručna sredstva za gašenje

- ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila, a u slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce i druge žurne službe.

Velike kazne

Naime, Zakonom o zaštiti od požara iz 2010. godine propisano je da je svaka fizička i pravna osoba, tijelo državne vlasti te jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna djelovati na način kojim se ne može izazvati požar.

Prema istom Zakonu svaka fizička i pravna osoba odgovorna je za neprovođenje mjera zaštite od požara, izazivanje požara kao i za posljedice koje iz toga nastanu sukladno odredbama tog Zakona i odlukama jedinica lokalne i područne samouprave.

- Za nepridržavanje gore navedenog propisana je novčana kazna za fizičku osobu u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana ako se radi o namjernom izazivanju požara, odnosno novčana kazna od 2.000 do 15.000 kuna ako se radi o nehajnom izazivanju požara.

- Za pravnu osobu koja propustom izazove požar predviđena je kazna u iznosu od 15.000 do 150.000 kn te novčana kazna u iznosu od 2.000 do 15.000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

- Isto tako, odlukom jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu biti propisane novčane kazne za pravne osobe u iznosu do 10.000 kn, za obrtnike do 5.000 kn, a za fizičke osobe do 2.000 kn.