Fotografija: Foto: Wikipedia/Public domain
Foto: Wikipedia/Public domain

Umirovljenica mislila da se dopisuje s američkim marincem pa ostala bez 25.000 eura

Iza lažnog profila na Facebooku na kojem je fotografija američkog vojnika u uniformi zapravo se nalazila 33-godišnja NigerijkaOpćinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo je optužnicu protiv 33-godišnje državljanke Nigerije zbog kaznenog djela prijevare.

Kako su izvijestili iz DORH-a, 33-godišnjakinju se tereti da je u studenom 2018. godine preko društvene mreže kontaktirala oštećenicu i lažno se predstavila kao američki marinac navodeći da će joj poslati dva milijuna dolara, od kojih bi ona zadržala dva posto, nakon čega joj je neistinito navela da joj je paket s novcem poslan i da mora platiti carinu u iznosu od 5.000 eura na njen račun.

Lažni udvarači s Facebooka

Naivna žena je u to povjerovala i uplatila joj novac nakon čega je poslala poruku da je carina zaplijenila paket te da treba platiti iznos od 37.000 eura. Žena joj je opet povjerovala i platila 20.000 eura.

- Okrivljenicu se tereti da je opisanim kaznenim djelom stekla nepripadnu dobit u iznosu od 25.000 eura, odnosno oko 185.600,00 kuna u kunskoj protuvrijednosti - piše u priopćenju DORH-a.

Riječ je o vrlo čestoj prevari lažnih udvarača s Facebooka koji se naivnim ženama, najčešće umirovljenicama, predstavljaju kao američki marinci koji služe u nekoj od međunarodnih misija. Osim gore navedene žrtve, još je jedna žena s područja Bjelovarsko-bilogorske županije te 2018. godine nasjela na priču lažnog marinca koji ju je uvjeravao da ima velike količine novca koje mora poslati preko granice u paketu kako bi izbjegao carinjenje. I jedna i druga žena su im povjerovale i pristale primiti te pakete na svoje kućne adrese. 

Umirovljenice na meti

Lažni marinci su prije toga tražili da im žrtve plate određeni iznos kako bi paket uopće mogao krenuti. Jedna od prevarenih žena platila je traženi iznos putem Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, a druga ga je uplatila na IBAN u talijanskom Torinu.

No, prevaranti su tražili još novca. Jedna od žrtava uplatila je dodatnu sumu, a kada više nije htjela uplaćivati novac, njezin ju je “marinac” blokirao na Facebooku. U oba slučaja udvarači s Facebooka obećali su svojim žrtvama da će doći u Hrvatsku, a jednoj od prevarenih žena obećan je čak i zajednički život.

Kako doznajemo, riječ je o umirovljenicama koje žive same.