Fotografija: Ovo je jedan mještanin držao u svojoj kući/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Galerija
Ovo je jedan mještanin držao u svojoj kući/Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

U svojoj kući držao takvu količinu eksploziva koja bi mogla uništiti tenk

Eksplozivna sredstva i oružje je naš policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu preuzeo i pohranio u skladište ubojite opreme do uništenja, kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj
Jedna je osoba s područja Općine Kapela policijskom službeniku za protueksplozijsku zaštitu jučer dragovoljno predala jednu puškostrojnicu Crvena zastava M-72B1 s tri pripadajuća spremnika, 17 ručnih bombi M-75, dvije ručne bombe M-52, jednu ručnu bombu ratne proizvodnje, jednu tromblonsku trenutnu minu, 4 kg eksploziva TNT i 1 kg eksploziva PEP.

<p>Foto: PU bjelovarsko-bilogorska</p>

Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

Kako kažu u policiji, količina od 5 kg eksploziva je otprilike masa eksplozivnog naboja jedne protuoklopne mine koja je sposobna uništiti tenk odnosno tolika količina eksploziva bi mogla srušiti zid dug 10 metara.

Policija pohvalila mještanina

"Sve ovo je ova osoba u svom posjedu imala nezakonito ali budući da je se radi o dragovoljnoj predaji ona neće biti kažnjena, tako da sve pohvale upućujemo jer je prepoznala značaj i dobrobiti naše akcije „Manje oružja, manje tragedija“. Eksplozivna sredstva i oružje je naš policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu preuzeo i pohranio u skladište ubojite opreme do uništenja", kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Isto tako, policija podsjeća građane da je u tijeku provođenje akcije "Manje oružja, manje tragedija". To znači da se prema Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, oružje može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati ni kazneni niti prekršajni postupak. Naravno ukoliko oružje prijavi nadležnom tijelu radi predaje prije početka primjene svih zakonskih policijskih ovlasti.

Sigurno preuzimanje

"Pozivamo i apeliramo na sve one, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji, s napomenom da građani ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju", ističu u policiji.

Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.