Fotografija: Foto: čitatelj
Galerija
Foto: čitatelj

U Rovišću pod kotačima kamiona stradao mladi jelen: "Ozlijeđen je odšepao do obližnjeg stadiona"

Riječ je, inače, o cesti koja graniči s lovištem Hrvatskih Šuma Žabljački Lug-Česma. Na očevidu je stoga bio i dežurni lovnik koji je ustvrdio kako tog dana nije bilo organiziranih lovovaVozač kamiona našičkih tablica u utorak navečer, oko 21 sat i trideset minuta, na cesti kroz Rovišće kod Bjelovara udario je u mladog jelena. 

Do naleta je došlo nedaleko obližnjeg nogometnog stadiona, a nesretna je životnja odbačena na nogostup. Doznajemo kako je pokušala odšepati, no stigla je samo do polja kod stadiona gdje je i pronađena te predana na zbrinjavanje. Policiji je 53-godišnji vozač ispričao kako je životinja naglo istrčala s njegove desne strane.

Kamionu je oštećena limarija/Foto: čitatelj
Kamionu je oštećena limarija/Foto: čitatelj

Znatna šteta na kamionu

Riječ je, inače, o cesti koja graniči s lovištem Hrvatskih Šuma Žabljački Lug-Česma. Na cesti je uredno postavljen znak koji upozorava na opasnost od divljači. 

 Na očevidu je stoga bio i dežurni lovnik koji je ustvrdio kako tog dana nije bilo organiziranih lovova. 

U udaru je nastala i znatna šteta na kamionu, koja će biti pokrivena od strane lovišta, odnosno kroz osiguranje, doznajemo u bjelovarsko-bilogorskoj policiji. 

Prošle je godine, inače, zabilježeno tristotinjak ovakvih slučajeva na području BBŽ, a ove godine u veljači već 27 te u siječnju 23. Radilo se o naletima na jelene, srne, divlje svinje, jazavce, pa čak i dabrove, odnosno, zabilježen je jedan slučaj udara na dabra u Daruvaru. TIjekom ove godine pod kotačima vozila stradala su i tri psa. 

Foto: čitatelj
Foto: čitatelj

Kako bi se spriječili ovakvi događaji, upozoravamo vozače da tijekom vožnje obrate pažnju na postavljenu prometnu signalizaciju, koja ih upozorava na moguće pojavljivanje divljači na cesti.

Savjeti policije

Policija upozorava vozače da obrate pozornost na neočekivanu pojavu divljači na cestama, pogotovo u noćnim i ranojutarnjim satima.

Kako bi se izbjegle prometne nesreće i neugodnosti  zbog šteta koje nastaju naletom vozila na divljač  potrebno je pridržavati se prometnih propisa glede ograničenja brzine kretanja vozila, predviđati moguće opasnosti i pratiti znakove upozorenja „divljač na cesti“,  a koji označavaju područje na kojima divljač često prelazi preko ceste.

Naime, divljač u svojoj dnevnoj i sezonskoj migraciji prelazi prometnice svih kategorija, od lokalnih cesta pa čak do autocesta, čime se povećava opasnosti od naleta vozila na divljač. Tijekom cijele godine policija evidentira takve štetne događaje u prometu, a posebno je to izraženo u hladnije doba godine, odnosno u jesen i zimu, u noćnim i ranojutarnjim satima.

Za štetu trećim osobama nastalu na javnoj cesti zbog naleta na divljač odgovara se po osnovi krivnje, odnosno odgovornost za štetu nastalu na vozilu koju prouzroči divljač, snosi (sukladno odredba Zakona o cestama i Zakona o lovstvu). 

Ovo su smjernice za naplatu štete nastale zbog naleta na divljač: 

- vozač ako se utvrdi da je upravljao vozilom protivno odredbama propisa kojima je uređeno područje o sigurnosti prometa na cestama i postojećim prometnim znakovima izričitih naredbi; (vozač vozila, koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ukoliko se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja)

- pravna osoba ovlaštena upravljati javnom cestom prema odredbama Zakona o cestama, ukoliko javna cesta, a na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima;

lovoovlaštenik na čijem je lovištu nastala šteta ako se utvrdi da je šteta nastala zbog provođenja lova. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!