Fotografija: U požaru je izgorjela suha trava/ Foto: Danijela Peracic/CROPIX (Ilustracija)
U požaru je izgorjela suha trava/ Foto: Danijela Peracic/CROPIX (Ilustracija)

U požaru kod Kapele izgorjela suha trava na površini od jednog jutra

Požar je izbio uz makadamski put od Gornjih Sredica prema Jakopovcu. Na mjesto događaja izašli pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kapela koji su požar ugasili, kažu iz policijeU požaru koji je izbio jučer na području Općine Kapela izgorjela je suha trava na površini od jednog jutra.

- U ponedjeljak 21. ožujka oko 15.45 sati u Gornjim Sredicama, uz makadamski put od Gornjih Sredica prema Jakopovcu, došlo je do požara na zapuštenoj parceli kojom prilikom je došlo do izgaranja suhe trave na površini od jednog jutra, poručili su iz PU bjelovarsko-bilogorske. 

Dodaju i to da su na mjesto događaja izašli pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kapela koji su požar ugasili. U požaru nije bilo opasnosti za imovinu.

Apel iz policije

- Podsjećamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima. Takvi se požari, ukoliko nisu strogo kontrolirani, zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, a ujedno i ugroziti ljudske živote. Dolaskom toplijih i sunčanijih dana počinje sezona radova na poljoprivrednim površinama, okućnicama i vrtovima, a samim time započinje i spaljivanje korova, suhe trave i niskog raslinja čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom, kažu iz policije.

Inače, spaljivanje korova je dozvoljeno do 1. svibnja, ali pozivamo građane na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja s ciljem zaštite osoba i imovine.

Savjeti za sigurno spaljivanje

Kako to činiti na siguran način:

- Prije spaljivanja, upoznati mjesno nadležnu vatrogasnu postrojbu.

- Spaljivanje korova i biljnog otpada obaviti na za to predviđenim mjestima, u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije.

- Odabrati mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad na način da bude dovoljno udaljeno od stambenih i drugih objekata, krošnji stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova kako bi se spriječilo da ih plamen ili iskre ne zahvate.

- Tlo na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i otpaci, očistiti od suhe trave i svega onoga što je lakozapaljivo, a samo mjesto spaljivanja izolirati odnosno očistiti u širini najmanje 5 metara.

- Biti nazočan spaljivanju granja i otpadaka, odnosno u svakom trenutku imati kontrolu nad vatrom, a uz sebe odnosno u blizini imati u pripremi sve što je potrebno za početno gašenje eventualnog požara.

- Osoba koja je vatru naložila, dužna ju je i pravilno ugasiti.

- Mjesto paljenja smijete napustiti tek kad je vatra potpuno ugašena, što je ispravno provjeriti prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom.

- Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.

Nadalje, iz policije savjetuju građane da osim spaljivanja, koriste i druge metode saniranja biljnog otpada (mljevenje u piljevinu, kompostiranje i dr.) kako bi se biljna masa iskoristila i spriječili nekontrolirani požari.

Visoke kazne

Za nepoštivanje odredbi Zakona, propisane su sankcije:

- Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od dvije do 15 tisuća kuna.

Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od tisuću do 15 tisuća kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru.

Osim toga, ovakvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama, dodaju iz PU bjelovarsko-bilogorske.