Fotografija: Požar zbog spaljivanja granja i korova gotovo je svakodnevna pojava/ Foto: PU bjelovarsko-bilogorska
Požar zbog spaljivanja granja i korova gotovo je svakodnevna pojava/ Foto: PU bjelovarsko-bilogorska

U jednom danu na području BBŽ izbilo čak pet požara. Uzrok je svima isti

Pozivamo građane da prilikom spaljivanje korova ili biljnog otpada poduzmu sve potrebne mjere opreza, kako se ne bi dogodio požar te nastala posljedica za živote i imovinu, kažu iz policijeDolaskom proljeća i lijepog vremena započela je i sezona uređivanja dvorišta te obrade voćnjaka, vinograda i polja. Međutim, posljednjih nekoliko tjedana gotovo svjedočimo požarima nastalim uslijed spaljivanja orezanih grana, loze, korova. 

Neslavni rekord zabilježen je u ponedjeljak, 28. ožujka, kada je u 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije izbilo čak pet požara.

Gorjela livada u Daruvaru

- Oko 12.45 sati u Daruvaru, u Ulici Vrlika, 66-godišnjak je palio granje u svojem voćnjaku te se vatra proširila na suhu travu na njegovoj livadi. Na mjesto događaja došli su pripadnici javne vatrogasne postrojbe Grada Daruvara koji su ugasili požar. 66-godišnjak se izjasnio da mu nije nastala nikakva šteta, kazali su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Gotovo u isto vrijeme, oko 13 sati u Gornjim Zdjelicama, 65-godišnjakinja je spaljivala drvene ostatke od obrezivanja voćaka i loze te joj je vatra izmakla nadzoru i počela se nekontrolirano širiti po njezinom vinogradu. Kako kažu iz policije, na mjesto događaja došli su pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Kapela koji su požar ugasili. U požaru je  izgorjelo oko tisuću metara suhe trave i raslinja u vinogradu, a 65-godišnja vlasnica se izjasnila da joj nije nastala materijalna šteta.

- Oko 14 sati u Novom Selu Garešničkom, 69-godišnjak je na livadi iza svoje kuće spaljivao suhu lozu, a uslijed vjetra vatra se je proširila na susjednu parcelu vlasništvo 60-godišnjaka i 57-godišnjakinje te zahvatila suhu travu, nisko raslinje i nekoliko drvenih stupova ograde. Na mjesto događaja izašli su pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Berek koji su požar ugasili. U požaru je izgorjela površina oko jednog hektara suhe trave i raslinja, a 60-godišnjak i 57-godišnjakinja su se izjasnili da im nije nastala materijalna šteta, izvijestila je policija.

Polja kod V. Trojstva i Rovišća

Nešto kasnije, oko 16.30 sati u Grgincu u polju prema Velikom Trojstvu, 63-godišnjakinja je zapalila korov na svojem zemljištu. Uslijed vjetra došlo je do nekontroliranog širenja vatre, zbog čega su na mjesto događaja došli pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Veliko Trojstvo koji su ugasili požar. Prema policijskom izvješću, u požaru je izgorjela površina oko jednog hektara, a 63-godišnja vlasnica se izjasnila da joj nije nastala materijalna šteta.

Zadnji požar zabilježen je oko 20.30 sati na poljima između mjesta Rovišće i Kraljevac.

- Do požara je došlo na oranicama više vlasnika, a kojom prilikom se vatra proširila i na šumu nepoznatog vlasnika. U požaru je izgorjela površina oko tri hektara zemljišta. Vatru su ugasili pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Rovišće. Slijedi rad na utvrđivanju vlasnika zemljišta te utvrđivanje eventualne materijalne štete, poručili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Policija upozorava

Iz policije još jednom mole građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima.

- Takvi se požari, ako nisu strogo kontrolirani, zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, a ujedno i ugroziti ljudske živote. Dolaskom toplijih i sunčanijih dana počinje sezona radova na poljoprivrednim površinama, okućnicama i vrtovima, a samim time započinje i spaljivanje korova, suhe trave i niskog raslinja čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom. Spaljivanje korova je dozvoljeno do 1. svibnja, ali pozivamo građane na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja s ciljem zaštite osoba i imovine, zaključili su iz bjelovarske policije.