Fotografija: Foto: Davor Pongracic/CROPIX
Foto: Davor Pongracic/CROPIX

U 81. godini života preminuo je Ivica Osim, jedan od najvećih nogometnih trenera u regiji

Osim je preminuo u Grazu u kojem je živio posljednjih godina, a trenerskim poslom se prestao baviti 2007. godine kada je završio svoju epizodu na klupi reprezentacije JapanaTužne vijesti za sve ljubitelje sporta. U 81. godini života preminuo je Ivica Osim, pišu Sportske novosti.

Osim je preminuo u Grazu u kojem je živio posljednjih godina, a trenerskim poslom se prestao baviti 2007. godine kada je završio svoju epizodu na klupi reprezentacije Japana. Na klupu je prvi put sjeo 1978. kada je postao prvi strateg Željezničara u kojem je proveo najviše sezona igračka karijere. Sarajevski klub je vodi sve do 1986. kada je preuzeo reprezentaciju bivše Jugoslavije koju je vodio do 1992. Trenirao je i Partizan, Panathinaikos, Sturm iz Graza ze japanski JEF United Chiba.

Imao je uspješnu trenersku, ali i igračku karijeru. Za Željezničar je odigrao 166 utakmica i postigao 56 golova, a zbog karakteristične plave kose zvali su ga Štraus. Igrao je još za nizozemski Zwolsche Boys, Strasbourg, Sedan, Valenciennes i Strasbourg. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 16 utakmica i postigao 8 golova, prenose Sportske novosti.