Fotografija: Majka se prilikom izricanja presude nije pojavila na sudu/Foto: Damjan Tadić/CROPIX (ilustracija)
 
Majka se prilikom izricanja presude nije pojavila na sudu/Foto: Damjan Tadić/CROPIX (ilustracija)  

Sud majci oduzeo dvoje djece jer osam godina za njih nije ni pitala

Majka je napustila svoje sinove kada su imali godinu dana, nikada se s njima nije sastala iako je na to imala pravo, nije plaćala alimentaciju, ali se jako usprotivila kada je trebala amenovati promjenu njihove adreseOpćinski sud u Bjelovaru oduzeo je roditeljsku skrb jednoj majci koja osam godina nije ni pitala za svoja dva sina i dodijelio ih ocu.

Naime, otac je sudu ispričao kako je 24. rujna 2013. godine pravomoćnom presudom Općinskog suda u Bjelovaru određeno da će njihova dva sina živjeti s njim. Tada je određeno da će se majka sa sinovima viđati svaki drugi vikend u mjesecu i polovicu školskih praznika te da mora mjesečno davati minimalni iznos za njihovo uzdržavanje.

Budući da majka nakon te presude niti jednom nije posjetila djecu, otac je zaključio da ih je napustila i od suda zatražio da joj se oduzme roditeljska skrb i da ubuduće on samostalno brine o njima.

Ima problema s alkoholom

"U vremenskom periodu od napuštanja zajednice, majka se kroz osam godina nije niti jednom obratila ocu svoje djece, a prema saznanjima oca, majka ima problema s alkoholom, što je i bio razlog prekida njihove zajednice", navodi se, među ostalim, u presudi.

Otac je u međuvremenu morao prodati stan u kojem je živio sa sinovima i preseliti se u kuću, a nakon toga je morao promijeniti podatke o prebivalištu za sebe i djecu. Kako to nije mogao učiniti bez majke svoje djece, za koju tada uopće nije znao gdje je, kontaktirao je Centar za socijalnu skrb koji je uz pomoć policije doznao njezinu adresu. Majka se ni tada nije odazvala pozivu Centra za socijalnu skrb ali je pismeno obavijestila Centar da se protivi promjeni adrese stanovanja svoje djece iako nije vidjela punih osam godina. 

Majka se o sve ovome nikad nije očitovala niti se pojavila na sudu. 

Stoga je sud odlučio da će sinovi od sada živjeti s ocem, a majka mora platiti troškove vanparničnog postupka u iznosu od 2500 kuna. 

Otac dobro skrbi o djeci

Nakon provedenog dokaznog postupka, sud je utvrdio da majka unazad osam godina nikada nije kontaktirala s djecom niti je na bilo koji način vodila brigu o djeci, a nije ni pokazivala bilo kakav interes za kontakt s njima.

"Uvidom u Završnu procjenu Centra za socijalnu skrb od 1. travnja 2020. godine utvrđeno je da o maloljetnoj posljednjih osam godina brine isključivo otac, koji im osigurava sve potrebno za svakodnevni život, stabilnu i sigurnu okolinu, dobre stambene i materijalne uvjete, primjereno skrbi o njihovom psihofizičkom razvoju, brine o zdravlju i školovanju, te im pruža emocionalnu stabilnost. Utvrđeno je da se majka svojevoljno u potpunosti distancirala i otuđila od djece, da ne pokazuje interes niti za minimalnim sudjelovanjem u njihovom životu, a svojim postupcima ograničava i otežava ocu donošenja odluka bitnih za djecu. Također ne želi dati pristanak za promjenu prebivališta djece i pokazuje da ne vodi računa o njihovom interesu. Svojim ponašanjem potvrđuje da je djecu napustila i prepustila ocu da samostalno brine o njima, te ne prihvaća niti jednu obvezu koja proizlazi iz roditeljstva", piše u presudi. 

Pravomoćna presuda

Sud nije odlučivao o ostvarivanju osobnih odnosa majke s djecom, jer to u ovakvim iznimnim okolnostima nije bilo potrebno, a s druge strane to nisu predlagali niti djeca, a niti roditelj koji se lišava prava na roditeljsku skrb.

Isto tako, sud nije posebno odlučivao o uzdržavanju djece od strane roditelja koji se lišava prava roditeljske skrbi, jer to nije zahtijevao poseban skrbnik za maloljetnu djecu ili Centar za socijalnu skrb u ime djece, a s druge strane u tom pogledu postoji i pravomoćna presuda po kojoj je majka u obvezi doprinositi za uzdržavanje maloljetne djece.