Fotografija: Mladić je palio gume u Kaniškoj Ivi kod Garešnice/Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX (ilustracija)
Mladić je palio gume u Kaniškoj Ivi kod Garešnice/Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX (ilustracija)

Spaljivao gume pa završio na sudu: "Mora platiti 664 eura kazne"

Okrivljenik je dužan novčanu kaznu i troškove postupka platiti u roku od 60 dana po primitku pravomoćne presude, piše u presudiMladić iz Kaniške Ive morat će platiti kaznu u iznosu od 663, 61 euro (odnosno 5000 kuna) zbog toga što je 24. travnja 2021. godine dvorištu spaljivao automobilske gume i drugi otpad.

Odlučila je to sutkinja Općinskog suda u Bjelovaru, Stalna služba u Garešnici, nakon održane glavne javne rasprave u odsutnosti okrivljenika.

Neposlen i nema imovine

Okrivljenik ima 25 godina, nezaposlen je, nema mjesečnih primanja ni imovine, a živi u izvanbračnoj zajednici. Otac je dvoje maloljetne djece i pravomoćno je prekršajno kažnjavan.

- Spaljivao je više vrsta otpada kao fizička osoba na lokaciji koja nije predviđena za navedeni način gospodarenja otpadom, te je time počinio prekršaj iz članka 18. stavak 5. kažnjivo po članku 167. stavak  3. Zakona o gospodarenju otpadom. Osim toga, temeljem članka 139. stavak 3. Prekršajnog zakona okrivljenik je dužan snositi paušalne troškove prekršajnog postupka u iznosu od 39,82 eura - piše u presudi.

Naime, kako stoji u presudi, policajac je tog dana zatekao mladića u stražnjem dijelu dvorišta obiteljske kuće u Kaniškoj Ivi kako kraj vatre spaljuje otpad. Mjesto događaja je fotografirao, a na fotografijama je vidljiv crni gusti dim i otvoreni plamen kao i  djelomično sagorjele gume. O tome je sastavljena službena zabilješka koja je dostavljena u spis predmeta.

Nije se očitovao

U tijeku dokaznog postupka sud je ispitao višu inspektoricu zaštite okoliša koja je izjavila da je dobila dojavu od policije da je okrivljenik 24. travnja 2021. godine spaljivao otpad.

- Nakon toga, po proceduri u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, izvršili su uvid u obrtni registar te u očevidnike otpada, a nakon toga sastavili zapisnik koji su dostavili osumnjičeniku uz zahtjev za očitovanje. Kako se isti nije očitovao u roku od pet dana, ona je izdala prekršajni nalog - stoji u presudi.

Okrivljenik je dužan novčanu kaznu i troškove postupka platiti u roku od 60 dana po primitku pravomoćne presude. 

- Ukoliko okrivljenik u roku od 60 dana plati 2/3 novčane kazne, ista će se smatrati u cijelosti plaćenom, a ukoliko ne plati, cjelokupna novčana kazna prisilno će se naplatiti, a ukoliko se ne uspije prisilno naplatiti, ista će se zamijeniti radom za opće dobro na zahtjev i uz suglasnost okrivljenika ili kaznom zatvora u trajanju od 17 dana - piše u presudi.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!