Fotografija: Stravični prizori nesreće koje su zabilježili vatrogasci iz Novske/Foto: JVP Novska
Galerija
Stravični prizori nesreće koje su zabilježili vatrogasci iz Novske/Foto: JVP Novska

Putnik: "Došlo je do naglog udara". Istražitelj: "Putnički se nije zaustavio na signalu stop"

Nadljudskim naporima svoj maksimum dali su vatrogasci iz Novske koji su na društvenim mrežama podijelili fotografije s mjesta nesreće: "Kad misliš da ne možeš više, tad najviše moraš", poručili suKako smo ranije pisali OVDJE, tri su osobe poginule, a 11 ih je ozlijeđeno u stravičnoj nesreći koja se dogodila jučer oko 21.30 sati u blizini mjesta Rajić kod Novske.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Buljević rekla je za HRT da je osam timova hitne bilo na terenu unutar 35 minuta od trenutka nesreće, a iza toga su podignuta još četiri tima iz susjednih županija. Zbrinuto je 11 ozlijeđenih koji su nađeni na terenu - sedam osoba prevezeno je u Novu Gradišku, troje u Slavonski Brod i jedna u Pakrac.

Nagli udar

- To je bila jedna kompleksna situacija. Prvo je bio mrak, drugo se morala isključiti struja da ne bi nekoga napon... Bilo je udaljeno područje, ne možeš stati autom pa samo izaći, ali su sve žurne službe ispomagale jedna drugu i na taj način se zbrinulo onog kog se moglo. Nažalost, imamo i tri preminule osobe, rekla je Grba Buljević.

Nesreća se dogodila sinoć u 21 i 30 sati nedaleko Novske/Foto: JVP Novska
Nesreća se dogodila sinoć u 21 i 30 sati nedaleko Novske/Foto: JVP Novska

- Oko ponoći je dovezeno sedam pacijenata, dva hrvatska i pet stranih državljana. Od obrađenih, dvoje pacijenata ima teže ozljede, a pet lakše. Nitko nije životno ugrožen. Radi se o koštanoj traumi kod teže ozlijeđenih, rekao je Mario Špoljar, dežurni kirurg u općoj bolnici Nova Gradiška.

- Ja sam jednog gospodina obrađivao, on je sjedio i pričao u kupeu sa svojim suputnikom, došlo je do naglog udara. Pošto nisu bili vezani, inercijski su izletjeli prema naprijed i zadobili ozljede, rekao je Špoljar za HRT.

Putnički vlak nije stao na "stopu"

U subotu rano ujutro na mjestu teške željezničke nesreće nastavlja se očevid. Uz državno odvjetništvo, na mjestu nesreće je i Tomislav Antun Biber, glavni istražitelj željezničkih nesreća iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu.

Foto: JVP Novska
Foto: JVP Novska

On je za 24sata kratko rekao da je stanje s brojem ozlijeđenih i dalje isto.

- Vidljivo je da je došlo do naleta putničke garniture na teretni vlak, koji je ostao u kvaru. Prema nekakvim spoznajama, putnički vlak nije se zaustavio na signalu stop - izjavio je.

Očevidom će se utvrditi zbog čega se vlak nije zaustavio i kako je došlo do naleta.

Tri osobe izgubile su život/Foto: JVP Novska
Tri osobe izgubile su život/Foto: JVP Novska

Cijelu noć na poprištu užasa proveli su pripadnici JVP Novska, piše Jutarnji list.

Nadljudskim naporima dali su svoj maksimum te su oko 4 sata ujutro na društvenim mrežama podijelili nekoliko fotografija s mjesta tragedije uz dirljivi opis: "Kad misliš da ne možeš više, tad najviše moraš! Iskrena sućut obiteljima...".

Oglasio se Hrvatski Crveni križ

-Članovi obitelji stradalih u sudaru vlakova kod Novske, informacije o svojim bližnjima mogu doznati putem telefonskog broja naše Službe traženja 044 600 572. Naši timovi ostaju na terenu pružati pomoć, objavili su.

Foto: JVP Novska
Foto: JVP Novska