Fotografija: Policija je napravila očevid na mjestu događaja/Foto: Ivo Ravlić/CROPIX (ilustracija)
Policija je napravila očevid na mjestu događaja/Foto: Ivo Ravlić/CROPIX (ilustracija)

Provalio u kuću 69-godišnje žene u Daruvaru i nije ukrao ništa

Isto tako, nepoznati kradljivac provalio je u obiteljsku kuću u Ulici Vladimira Nazora u Velikom Grđevcu, u vlasništvu 23-godišnjakinje, iz koje je ukrao televizor i prijemnik
Policajci PU bjelovarsko-bilogorske zabilježili su u proteklih nekoliko dana dvije provale na području županije.

U periodu od 6. do 13. rujna, nepoznati je lopov u ulici Franje Kuhača u Daruvaru provalio u obiteljsku kuću u vlasništvu 69-godišnjakinje iz koje nije ukrao ništa.

Šteta oko tisuću kuna

Isto tako, u razdoblju od 5. do 10. rujna, policiji zasad nepoznati kradljivac provalio je u obiteljsku kuću u Ulici Vladimira Nazora u Velikom Grđevcu, u vlasništvu 23-godišnjakinje, iz koje je ukrao televizor i prijemnik. Oštećena djevojka nastalu materijalnu štetu procjenjuje na tisuću kuna.

Iz PU bjelovarsko-bilogorske poručuju kako su provale u domove i krađe iz domova najčešća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Na temelju dosadašnjih iskustava i poznavajući stil i navike kradljivaca, policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

Savjeti policije

1) Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata

2) Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

3) U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata pa se osigurajte ''špijunkom'' kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa.

4) Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično pa ugradite dodatnu zaštitu.

5) Provalnici često proučavaju navike žrtve pa su u opasnosti stariji, bolesni, osobe s invaliditetom, osobe koje žive same i djeca. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede ili policiju.

7) Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično. Lopovi znaju da ondje treba prvo tražiti.

8) Ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da:

- Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja).

- Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima.

- Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići.

- Organizirate da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić.

- Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja.

- Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da postanete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192.