Fotografija: 
Vješti prevaranti naišli su na naivnu ženu koja je ostala bez ogromne svote novca/Opet nova prijevara preko interneta/Foto: Josko Ponos/CROPIX (Ilustracija)
Vješti prevaranti naišli su na naivnu ženu koja je ostala bez ogromne svote novca/Opet nova prijevara preko interneta/Foto: Josko Ponos/CROPIX (Ilustracija)

Prevaranti od žene (45) izvukli vrtoglavih 67 tisuća eura: "Mislila da ulaže u naftu i da će se obogatiti"

"Za isplatu dobiti, prevaranti su uvjetovali plaćanje poreza na dobit te je žena u više desetaka uplata uplatila više od 67 tisuća eura, a dobit od ulaganja nije dobila", kažu iz policijeJučer, 21. rujna, 45-godišnjakinja iz Bjelovara prijavila je kako je oštećena računalnom prijevarom, javljaju iz policije.

Kako kažu, oštećena je na društvenoj mreži pronašla članak o ulaganju u naftu, sirovine i kriptovalute. U prilogu članku ostavila je svoje podatke za kontakt nakon čega ju je, tijekom tri mjeseca, kontaktiralo putem telefonskih poziva, elektroničke pošte i aplikacija za komunikaciju, više osoba koje su 45-godišnjakinju uvjerile da je ulaganjem u naftu ostvarila veliku dobit.

- Za isplatu dobiti, uvjetovali su plaćanje poreza na dobit te je 45-godišnjakinja u više desetaka uplata uplatila više od 67 tisuća eura, a dobit od ulaganja nije dobila, kažu iz policije.

Još jednom su upozorili građane na investicijske prijevare putem društvenih mreža.

Znakovi koji upućuju na prijevaru

- Kod takvih prijevara najčešće se nude unosne investicijske mogućnosti kao što su dionice, obveznice, kriptovalute, nafta, plemeniti metali, strana zemljišta ili alternativna energija.

Znakovi koji mogu ukazivati da je riječ o prijevari su učestali nenajavljeni pozivi koji obećavaju brzu i značajnu dobit i sigurnost investicije. Još jedan indikator da se radi o prijevari je prikazivanje kako je ponuda dostupna samo ograničeno vrijeme, te da je dostupna samo vama i traži se da je ne dijelite s drugim osobama.

Ono što građani mogu učiniti da se zaštite od ovakvog oblika kriminala je da potraže nepristran financijski savjet prije nego ulože sredstva, upozoravaju iz policije.

"Zvat će vas opet"

Potrebna je sumnjičavost i dodatan oprez kod ponuda koje obećavaju brzu i veliku zaradu i svijest da ako se čini da je nešto predobro da bi bilo istina vrlo vjerojatno i nije istina.    

Građani koji su već do sada uložili u ovaj oblik prijevare trebaju biti dodatno oprezni i čuvati se budućih prijevara jer će ih prevaranti vjerojatno  ponovo ciljati ili prodati njihove podatke drugim prevarantima.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!