Fotografija: Rhodesian ridgeback/Foto: Unsplash (ilustracija)
Rhodesian ridgeback/Foto: Unsplash (ilustracija)

Presuđeno mu za gnjusan čin: Ivor I. dobio godinu dana zatvora jer je silovao svoje pse

Ivor I., inače zaposlenik u EU parlamentu, optužen je da je razmjenjivao zoofilske sklonosti u virtualnom svijetu s istomišljenicima.
Osam dana pred nastup zastare, na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na godinu dana zatvora nepravomoćno je osuđen Ivor I. (45), bjegunac s tjeralice zaposlen u EU parlamentu, a koji je optužen da je seksualno zlostavljao svoja dva psa i razmjenjivao zoofilske sklonosti u virtualnom svijetu s istomišljenicima, piše Jutarnji list.

Sutkinja Jasna Zoretić Rendulić mu je još naložila i plaćanje 14.633 kune u što je uračunato niz provedenih vještačenja.

Zlostavljanje pasa

Kao olakotnu okolnost sutkinja mu je uzela njegovu raniju neosuđivanost dok je otegotan način počinjenja djela tijekom dužeg vremenskog perioda od 2009 do 2015.godine.

- Suđenje je bilo u odsutnosti i sud smatra da je nedvojbeno utvrđeno da je okrivljeni počinio djelo koje mu se stavlja na teret. Odnosno iz preslike njegove email korespondencije koju je dostavljao drugim osobama i kad se ista poveže s nalazom i mišljenjem veterinara, sve ukazuje na spolno zlostavljanje psa.

Iako je odvjetnik okrivljenog Boris Vinčić pojavio se pred sudnicom uoči objave presude, pod nerazjašnjenim okolnostima se, netom prije ulaska u sudnicu, izgubio u bespućima sudskih hodnika.

Ivor izbjegava sudnicu

Optuženi Ivor I. od početka sudskog postupka isti izbjegava te je nedostupan hrvatskim organima progona kao i belgijskoj policiji, a od kraja prošle godine se nalazi i na bolovanju pa ga se ni na radnom mjestu ne može locirati.

Tužiteljstvo je za njega od podizanja optužnice predlagalo maksimalnu zapriječenu kaznu od godine dana, a s obzirom da je niz odvjetnika koje je Ivor I. angažirao na daljinu, pokušavalo na sve moguće načine ishodujući odgode, predmet 'otjerati' u zastaru, prvostupanjskom presudom donesenom unutar roka. U slučaju da viši sud istu 'sruši' i predmet vrati na ponovno suđenje, tužiteljstvo ima na raspolaganju još dvije godine bjeguncu dokazivati krivnju.

I dok je u završim riječima zastupnik optužbe zaključio kako prikupljeni dokazi iz okrivljenikove elektronske pošte i fotografija potkrepljuju činjenični opis optužbe, Ivan Orešković, jedan od odvjetnika Ivora I., tvrdi kako je sudski postupak završio 'ad hoc', da je vođen na nezakonit način te da nije dokazano ništa.

Inače, u spis je na zadnjoj raspravi odvjetnik Orešković dostavio najsvježiju medicinsku dokumentaciju prema kojoj Ivor I. pati od strahova, depresije, nesanice, noćnih mora, fizičke nelagode, bolova u mišićima i trbuhu a suočava se i sa suicidalnim idejama. Zbog svega je na bolovanju od kraja studenog 2020. godine, a unatoč takvom medicinsko-psihijatrijskom stanju zbog kojeg liječnik psihijatar dr. J. Verbeke zaključuje kako se ne može pojaviti na sudu, institucije progona Ivora I. ne uspijevaju nigdje pronaći. Za njim je prvo bila raspisana centralna tjeralica nakon čega je izdan i Europski uhidbeni nalog o kojem su obaviještene S.I.Re.N.E. (odjel unutar Službe za međunarodnu policijsku suradnju u sklopu MUP-a). Sve uzalud.

Izmjenilo se četvero sudaca

Na spisu se promijenilo čak četvero sudaca, a od prvog u nizu je branitelj Ivora I. tražio da se suđenje zatvori za javnost, no taj je zahtjev odbijen pa se potom optuženi počeo ispričavati medicinskom dokumentacijom navodeći da se liječi od depresije i PTSP-a te da mu je jako stresno dolaziti na suđenje jer će ga tamo čekati novinari.

Podsjetimo, Ivor I. je pao nakon što je u srpnju 2015. godine Ravnateljstvo policije intenzivno radilo na hvatanju internetskih predatora koji su seksualno iskorištavali djecu. U lovu na pedofile istražitelji su se uspješno ubacili u forume na kojima se, preko TOR mreže, razmjenjivala dječja pornografija, iskustva, ali i načini iskorištavanja djece.

Jedna od IP adresa s koje su ‘tekli’ podaci, ali sa životinjama u eksplicitnim pozama, bila je sa zagrebačke Knežije gdje je bila registrirana tvrtka Ivora I. Policija mu je odmah banula na vrata, ali poduzetnik je bio u Belgiji sve do 22. rujna kada je uhićen. U pretresu stana policija je pronašla dva totalno smušena i ispaćena psa pasmine Rhodesian ridgeback, od kojih je ženka Xai Xai Kima rođena 2008. imala stidnicu prepunu rana, dok je muški Irungu Ayaba rođen 2013. godine.

Osim rodezijskih goniča, od Ivora I. je oduzeto i 111 DVD-a i CD-a, računalo, dva mobitela, memorijske kartice, a detaljnim pregledom je bačena sumnja da je koristio najmanje pet različitih emailova poput ‘mikabsex’, ‘zg-seks-sad’, ‘svrco’, ‘club’ ali i onaj sa svojim punim imenom i prezimenom te poslovnim mailom tvrtke. Gnjusne razgovore na hrvatskom i engleskom, locirane u najmanje 34 korespondencija, vodio je šaljući slike pasa u seksualnom klinču s nepoznatim muškarcima, slike fokusirane na spolne organe, a bitan mu je bio i sadomazo odnos sa psima kao i igračke za te potrebe.

Period od 6 godina

Pa tako jedan od ‘uhvaćenih’ sadržaja s e-maila ‘mikabsex’, koji je razmijenio s istomišljenikom, odnosno zoofilom imena ‘Vlada next’, datira od 24. kolovoza 2014. u četiri sata ujutro, a u kojem mu daje pregršt savjeta kodnog imena ‘korištenje keruše’.

Podignuta optužnica Ivora I. tereti da je od 2009. do rujna 2015. na različitim adresama po Hrvatskoj, s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebnu bol i patnju, seksualno općio sa svojom kujom kojoj je ustezao vodu i hranu te kod nje proizvodio reflekse kako bi ona dozvoljavala fizičko maltretiranje. Iz nalaza i mišljenja veterinarskog vještaka proizlazi da je ženka psa bila fizički i psihički zlostavljana. Osim što joj je uskraćivana hrana i voda, nanošene su joj i povrede tijela koje su bile toliko jake da su trajno utjecale na njezin život i zdravlje.

Psihičko maltretiranje se, pak, ogledalo u tome da je nastojao kod nje “postići da prihvati tjelesne povrede bez da se brani pa je, prema mišljenju vještaka, morala birati između bolnih maltretiranja i smrti od dehidracije i gladi.” Na niz optužbi Ivor I. je, nakon uhićenja, bio bez riječi. Odlučio se braniti šutnjom, a za loše zdravstveno stanje pasa sa sebe je odbacio krivnju, piše Jutarnji list.

Zatečeni prijatelj

"Smatram da se psima stanje pogoršalo nakon što su poslani u prihvatilište. Ženka je lošeg gojnog stanja zbog lažne trudnoće, a oštećenja kože posljedica su infekcija zbog višestrukih alergija", pravdao se Ivor I., koji je u remetinečkom pritvoru proveo tek dva tjedna. Bačenom sumnjom na Ivora I. ostao je začuđen njegov prijatelj kojeg je upoznao prije više od 12 godina na jednoj Međunarodnoj izložbi pasa i s kojim je komunicirao preko e-maila tvrtke, ali i onog prokazanog ‘svrco’. Ispričao je da se na toj izložbi Ivor I. zainteresirao za pasminu Rhodesa, ali da iz njegovog ponašanja nije imao razloga posumnjati da zlostavlja svoje pse.