Fotografija: Foto: Privatni album
Galerija
Foto: Privatni album

Preminula Gareščanka koju je prije 4 mjeseca udario auto: "Cesta je loša, a vozači divljaju"

"Uskoro ćemo u tu ulicu postaviti horizontalne vibrirajuće trake koje bi morale usporiti divlje vozače", poručuje gradonačelnik Garešnice Josip BilandžijaBorila se s teškim ozljedama, hrabro je podnosila brojne operativne zahvate, do te mjere da su se i liječnici KBC Zagreb čudili. Nažalost, ovih je dana u 71. godini života njezino srce prestalo kucati.

Julijana "Juliška" Tolić iz Garešnice stradala je u teškoj prometnoj nesreći 19. prosinca prošle godine. Udar Škode Octavije odbacio ju je oko 17 sati i 40 minuta u odvodni kanal iza prijevoja i zavoja.

Stradala pored svoje kuće

Mjesto događaja bila je Ulica Hrastovčić, na ulazu u Garešnicu, između Dišnika i Garešnice. Stradala je u strašnom udaru osobnog automobila kod kućnog broja 10, nedaleko od svoje obiteljske kuće.

Tragično preminula Julijana Tolić/Foto: privatni album
Tragično preminula Julijana Tolić/Foto: privatni album

- Julijana se jako dugo borila, imala je snage za to. Prošla je čak osam zahtjevnih operacija. Ozljede koje je pretrpjela bile su stravične - govore nam njeni neutješni sinovi Franjo i Mario Tolić koji su je svakog tjedna više puta posjećivali u Zagrebu. Iako je bila u dubokoj komi, katkad je znala reagirati na njihov glas, kao i na glas unučića koji ju je obožavao i s njome provodio mnogo vremena. 

Sin Franjo ispričao nam je kako je teklo sve od nesreće pa do njene smrti, a za sve optužuje i loše uvjete na cesti kojom se juri i često se služi za "izbjegavanje policije" na putu od Garešnice prema Kutini. 

- Moja mama, koja je već imala operaciju koljena, kretala se lijevom trakom jer nema nogostupa. Išla je od rođaka, a na sebi je imala i reflektirajući prsluk. Stigla je Škoda Octavia i velikom brzinom odbacila ju u kanal. Za volanom je bila vozačica. Danas joj zapravo ništa ne zamjeram, nije ona jedina koja je tu izazvala prometnu - počinje mučnu priču Franjo Tolić. 

Franjo Tolić, sin pokojne Julijane/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal
Franjo Tolić, sin pokojne Julijane/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal

Stravične ozljede

Među prvima je dojurio na mjesto događaja. Stigla je i Hitna. 

- Pomogao sam tehničaru da je izvuku iz kanala. Bila je sva polomljena, ali u tom trenutku uopće nismo bili svjesni koliko su ozljede bile teške - prisjeća se. 

Nesretna gospođa Julijana prevezena je hitno u bolnicu u Bjelovar gdje su joj utvrđene ozljede opasne po život. Imala je nagnječenje mozga, prijelom vratne kralježnice na više mjesta, prijelom kralježnice, frakture svih rebara, lom nosa, zdjelice i frakturu ključne kosti, a plastično koljeno joj je gotovo do kraja izletjelo. Imala je i unutarnja krvarenja. 

Građani su zapalili lampaše na mjestu nesreće u Ulici Hrastovčić/Foto: Privatni album
Građani su zapalili lampaše na mjestu nesreće u Ulici Hrastovčić/Foto: Privatni album
Lokacija na kojoj je poginula Julijana Tolić/ Foto: Privatni album
Lokacija na kojoj je poginula Julijana Tolić/ Foto: Privatni album

- Ukratko, užasno. Očevid je kasnije pokazao da uopće nije bilo tragova kočenja. To je kritična točka jer svi prije brijega ubrzaju... U bolnici u Bjelovaru rekli su mi da oni jednostavno nemaju stručnjake za ovakve ozljede. Mama je stoga prevezena u KBC Rebro. Od tada je bila u komi, morali su je držati kako se ne bi pomaknula. Uslijedile su operacije, bilo ih je sedam, osam... Operirali su joj zdjelicu, fiksirali noge, operirali kralježnicu. Nakon gotovo svake operacije doktori, kojima stvarno svaka čast na trudu, čudili su se što je živa. Prije operacije znali bi mi reći da se pozdravim, odnosno, da se ne nadam previše jer toliko operacija i tolike ozljede ne može preživjeti ni mlađi i zdraviji čovjek. Sjećam se da je jedan liječnik rekao da izgleda kao da je stigla iz rata u Gazi. Ako i preživi, govorili su mi, pitanje je kakva će biti, s obzirom na teške ozljede mozga - kaže. 

Na istom mjestu stradao brat

Sve je najviše pogodilo njegovog sina. 

- Mali će morati psihologu, potpuno se povukao u sebe. Jako je volio baku - govori tiho Franjo.

Odmah se prisjetio sreće koju je u nesreći imao njegov brat Mario, nekada policajac za očevide, koji je pretrpio teške ozljede kralježnice na istom mjestu, gotovo na identičan način. Cesta smrti, kako je on naziva, problem je s kojim se mještani bore godinama, a 2008. krenula je gradnja nogostupa koja je iz njima nepoznatog razloga zaustavljena. 

Ta cesta je ozbiljan problem, kaže Franjo, za sve koji žive na tih 800 metara na izlazu iz Garešnice i ulazu u naselje Dišnik. 

- Cesta je toliko uska da se dva automobila ne mogu mimoići, nego jedan mora na bankinu, a oni tu znaju juriti i 100, 130 na sat jer je prije toga čistina. Svakodnevno tuda prolaze i kamioni. Rasvjeta je u lošem stanju. Svakog dana je nešto. Kućne ljubimce nam gaze, meni su mačku pregazili, ljudi se ne usude psa pustiti na cestu, a kamoli dijete. Nema nogostupa, a i asfalt je u lošem stanju, pa je jedini mogući način kretanja preko ruba ceste, koja je često u blatu, pod lokvama vode kad napada kiša... - nabraja probleme. Iz policije su za MojPortal potvrdili da tamo bilježe nekoliko težih nesreća, no Garešničani s kojima smo razgovarali kazuju nam da se većina nesreća ne evidentira. 

Stanje u Ulici Hrastovčić nakon kiše/ Foto: Privatni album
Stanje u Ulici Hrastovčić nakon kiše/ Foto: Privatni album
Stanje u Ulici Hrastovčić nakon kiše/ Foto: Privatni album
Stanje u Ulici Hrastovčić nakon kiše/ Foto: Privatni album

Žele nogostup i uspornike

- To su slijetanja u kanal, nesreće bez ozlijeđenih i slično, vozači se dogovore, popune izvješće, idu dalje, netko sleti pa ga netko izvuče... Ma, više od pola nesreća nije evidentirano u policiji - smatra Franjo.

Smatra kako je rješenje jednostavno. 

- Želimo uspornike, kameru na cesti i nogostup koji nam je davno obećan. Ako je već nogostup toliko skup, kao što u Gradu koji je nadležan za Ulicu Hrastovčić tvrde, onda barem uspornici. Koštaju možda 1500 eura... Ako već nema novca za nogostup, za uspornici bi morali biti, barem na toj kritičnoj točki - ogorčen je Franjo koji ističe kako je na tom potezu malo kuća, a stanovnici se ne mogu boriti s "većinom", odnosno onima kojima uspornici smetaju. 

Stanje u Ulici Hrastovčić/ Foto: Privatni album
Stanje u Ulici Hrastovčić/ Foto: Privatni album

- Oni su dali bizarne razloge zašto ne žele uspornike. Kažu da će im oštetiti aute. Pa neće ako voze polako. Neki su se čak žalili i da bi im uspornici mogli prevrnuti tortu kada idu u svatove. Evo dokle to ide - ne vjeruje naš sugovornik. 

Kaže kako sada, uz potporu brojnih mještana, želi ići do kraja jer, pitanje je, govori, kada će još netko stradati i do kada će stanovnici Ulice Hrastovčić morati do svojih kuća hodati kao kroz ratnu zonu. 

Bilandžija: Svjesni smo problema

Gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija svjestan je, kaže, problema. Ističe kako to nije jedina kritična točka u Gradu, a sve su detektirane od strane policije koja na ovom problemu surađuje s Gradom. 

- Da, to je nerazvrstana cesta pod upravom Grada Garešnice, kakvih imamo jako puno u naša 23 naselja. Imamo puno zahtjeva za uspornike i jednostavno ih ne možemo postaviti na sva kritična mjesta. Policija tamo, ali i na drugim mjestima, često mjeri brzinu i kontrolira promet, ali oni ne mogu konstantno biti posvuda, na svim kritičnim mjestima. Stvarno mi je žao obitelji zbog svega što se dogodilo, mi radimo na dugoročnom rješenju problema, ali nemamo financijska sredstva sanirati sve točke odjednom - kaže gradonačelnik Bilandžija. No, ističe, u Ulici Hrastovčić uskoro će biti postavljene horizontalne vibrirajuće trake koje bi morale usporiti divlje vozače. 

Gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Gradonačelnik Grada Garešnice Josip Bilandžija/ Foto: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

- Uspornike ne možemo postaviti posvuda, po čitavom gradu, ponajprije iz financijskih razloga ali i zato što, kad god netko zatraži uspornik mnogi budu protiv toga i eto svima problema. Žao mi je obitelji, radimo na rješavanju ove situacije i te će trake vrlo brzo biti postavljene tamo, ali i na još nekim mjestima u gradu Garešnici - poručuje gradonačelnik Josip Bilandžija. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!