Fotografija: Foto: PU bjelovarsko-bilogorska (ilustracija)
Foto: PU bjelovarsko-bilogorska (ilustracija)

Policiji predali 25 bombi, 6 tromblonskih mina, pištolj i 689 komada streljiva

"Kako ne bi bili sankcionirani, pozivamo i dalje građane da dobrovoljno predaju nelegalno oružje, streljivo i ostala minsko-eksplozivnih sredstava te svoj dom učine sigurnijim", poručuju iz policijeU posljednjih desetak dana na području Bjelovarsko-bilogorske županije evidentirano je nekoliko dobrovoljnih predaja oružja i eksplozivnih sredstava.

Kako je izvijestila PU bjelovarsko-bilogorska, jedna je osoba s bjelovarskog područja dobrovoljno predala pištolj, spremnik za pištolj i 548 komada raznog streljiva.

- Istog dana jedna žena iz okolice Bjelovara predala je ručnu bombu koju je pronašla u ruševinama kuće koju je nedavno kupila. Dvojica građana s bjelovarskog područja policiji su predali 79 komada različitog streljiva, a jedna osoba iz okolice Daruvara je predala 13 ručnih bombi i šest trenutnih tromblonskih mina - napominju u policiji.

Bomba ratne proizvodnje

Nadalje, jedan Daruvarčan pozvao je policiju kada je čisteći kući iza pokojnog člana obitelji pronašao 10 ručnih bombi i tri topnička streljiva.

- U Rovišću su radnici čisteći dvorište pronašli bombu za koju je policijski službenik Regionalne proteksplozijske jedinice utvrdio da se radi o ručnoj bombi ratne proizvodnje tzv. fitiljači koja je znatno korodirala. A djelatnici komunalnog poduzeća su čisteći kanalizaciju na raskrižju bjelovarskih ulica Marije Petković i Kamila Kolba pronašli 59 komada streljiva, o čemu su odmah obavijestili policiju - kažu u policiji i dodaju kako su sva predana i pronađena sredstva preuzeli djelatnici protueksplozijske zaštite te će se zbrinuti prema pravilima struke.

Ministarstvo unutarnjih poslova više od 17 godina neprekidno provodi preventivno-edukativnu kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ s ciljem veće sigurnosti građana, a kojom je omogućena dragovoljna predaja neregistriranog oružja, streljiva i drugih eksplozivnih sredstava bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija.

Najučinkovitija kampanja

To je najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti UN-a u kojoj su dosada sudjelovali brojni građani Hrvatske i pritom policiji predali veliku količinu oružja i drugih eksplozivnih sredstava.

No, unatoč sustavnoj kampanji i upućenim pozivima, i dalje neki građani čuvaju nelegalno oružje, streljivo i eksplozivna sredstva skrivajući ih u svojim domovima, vikendicama, gospodarskim objektima i drugdje, pa je policija po pronalasku prinuđena ih sankcionirati.

- Kako ne bi bili sankcionirani, pozivamo i dalje građane da se pridruže akciji „Manje oružja, manje tragedija“ i dragovoljno predaju nelegalno oružje, streljivo i ostala minsko-eksplozivnih sredstava te svoj dom učine sigurnijim - ističu u policiji.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!