Fotografija: Foto: Boris Kovačev/CROPIX
Foto: Boris Kovačev/CROPIX

Policija uhitila 27 ljudi u više gradova, sumnjiče se za višemilijunske porezne prevare

Riječ je o kaznenim djelima vezanim za pranje novca, izbjegavanje poreznog nadzora, utaji poreza. Navodno su među uhićenima privatnici, djlatnici Carine...Od utorka navečer i cijelo jutro u srijedu, na području Splita, Solina i Kaštela traje akcija USKOK-a u kojoj je, po neslužbenim informacijama, dosad uhićeno 27 osoba, piše Jutarnji list. Paralelno s njom akcija se odvija i na području Zagreba. 

Akciju vode djelatnici USKOK-a iz Zagreba, a na uhićenjima je bilo angažirano preko stotinu policajaca. Neslužebeno doznajemo i da se radi o uhićenjima vlasnika i djelatnika više privatnih tvrtki, a navodno među njima ima i djelatnika Carine.

Kaznena djela

Riječ je o kaznenim djelima vezanim za pranje novca, izbjegavanje poreznog nadzora, utaji poreza... U pitanju su višemilijunski iznosi.

U tijeku su i pretrage stambenih i poslovnih prostora, a doznajemo da su neki od uhićenih vrlo dobrog imovinskog stanja pa je pojedincima pretraživano i po pet automobila luksuzne klase, tipa Porsche.

USKOK iz Zagreba je otprilike godinu dana tajno nadzirao komunikacije osumnjičenih i provodio istragu.

Rano jutros policija je u suradnji s Uskokom započela još jednu veliku akciju uhićenja na zagrebačkom području.

Kako neslužbeno doznajemo, u akciji je angažirano više od stotinu policijskih službenika koji su, raspoređeni u više timova, u ranim jutarnjim satima pokucali na vrata osumnjičenika na više desetaka lokacija.

Pretresi još traju

Za sada nije bilo moguće dobiti nikakve službene informacije o detaljima jutrošnjih uhićenja i pretresa koji su u tijeku.

No, prema izvorima bliskim istrazi, akcija policije i Uskoka usmjerena je razbijanju poveće skupine osumnjičenika koji se sumnjiče da su u sastavu zločinačkog udruženja organizirali utaje poreza većih razmjera, piše Jutarnji list.

Navodno se radi o sumnjama u više desetaka milijuna kuna utajenog poreza.