Fotografija: Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska svaki će vikend kontrolirati vozače na području županije/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska svaki će vikend kontrolirati vozače na području županije/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

Policajci tijekom ovog vikenda uhvatili čak 78 vozača u prebrzoj vožnji

Najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Bjelovara. Iznosila je 111 kilometara na sat na dionici na kojoj je ograničenje 70 kilometara na sat. Policija je utvrdila ukupno 152 prometna prekršaja.Policajci su tijekom vikenda pojačano nadzirali vozače na području Bjelovarsko-bilogorske županije kako spriječili i sankcionirali najteže prekršaje u prometu.

Kontrolirala se alkoholiziranost vozača, vožnja nedopuštenim brzinama, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela. Osim toga, u petak je provedena i županijska akcija kontrole vozača na alkohol i vožnju pod utjecajm droga i ljekova.

Najpijaniji vozač u Brezovcu

Policija je utvrdila ukupno 152 prometna prekršaja od kojih su četiri bila vožnja pod utjecajem alkohola, 78 vozača vozilo je brže od dopuštenog, 21 vozač nije bio vezan pojasem, a njih 15 je uhvaćeno kako koristi mobitel tijekom vožnje. Ostalih prekršaja bilo je 34. Najveća izmjerena koncentracija alkohola od 1,62 g/kg izmjerena je kod 58-godišnjeg vozača u Brezovcu, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Bjelovara. Iznosila je 111 kilometara na sat na dionici na kojoj je ograničenje 70 kilometara na sat.

Tijekom vikenda dogodile su se tri prometne nesreće od kojih su dvije bile s materijalnom štetom, a u jednoj nesreći vozač je zadobio osobito teške ozljede.

Policija savjetuje

"S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja. Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život", poručuju iz Policijske uprave Bjelovarsko-bilogorske.

Savjeti sudionicima u prometu:

*vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i ispravnosti pneumatika,

*brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,

*poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),

*ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,

*ne koristite mobitel tijekom vožnje,

*koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,

*pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,

*bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,

*pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom,

*prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,

*ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,

*biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom,

*u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.