Fotografija: Alkoholno piće privremeno je čovjeku oduzeto, a trošarina za gotovo 1500 litara šljivovice iznosi oko 36.000 kuna/FOTO: Danijel Soldo, CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Alkoholno piće privremeno je čovjeku oduzeto, a trošarina za gotovo 1500 litara šljivovice iznosi oko 36.000 kuna/FOTO: Danijel Soldo, CROPIX (Ilustracija)

Policija i carina upali čovjeku na imanje i odnijeli 1500 litara prvoklasne domaće šljivovice

Alkoholno piće privremeno je čovjeku oduzeto, a trošarina za gotovo 1500 litara šljivovice iznosi oko 36.000 kuna. Osim toga, Požežanina čeka i prekršajna kaznaKriminalistička policija i carinici upali su na imanje muškarca iz okolice Požege kojeg je netko prijavio da nelegalno peče rakiju. Oduzeli su mu ukupno 1490 litara prvoklasne slavonske domaće šljivovice. Sve se događalo u srijedu prijepodne, a akciju su vodili ljudi iz službe za nadzor Carinskog ureda Slavonski Brod u suradnji s krim-policijom Policijske uprave požeško-slavonske, piše Danica.hr.

Obavljen je trošarinski nadzor te je zatečen kotao za pečenje rakije zapremine 95 litara i 1490 litara šljivovice u velikim pvc posudama. Tijekom provjere utvrđeno je da je rakija proizvedena ove jeseni uz kupnju šest tona šljiva od tri čovjeka iz požeškoga kraja.

Rakija bila u kanistrima

U policiji kažu kako je alkoholno piće privremeno oduzeto, a slijedi izdavanje prekršajnog naloga i donošenje rješenja o obračunu trošarine na etilni alkohol.

Kriminalistička policija i carinici upali su na imanje muškarca iz okolice Požege kojeg je netko prijavio da nelegalno peče rakiju/Foto: Denis Jerkovic/CROPIX (Ilustracija)
Kriminalistička policija i carinici upali su na imanje muškarca iz okolice Požege kojeg je netko prijavio da nelegalno peče rakiju/Foto: Denis Jerkovic/CROPIX (Ilustracija)

Trošarinska osnovica na etilni alkohol je jedan hektolitar čistog alkohola izraženog u volumnim postocima. Trošarina na etilni alkohol plaća se u iznosu od 6000 kuna po hektolitru čistog alkohola. 

Uz pretpostavku da njegova šljivovica ima 40-ak volumnih postotaka alkohola, ukupna trošarina za gotovo 1500 litara iznosila bi oko 36.000 kuna. To znači da će po litri morati platiti otprilike 24 kune. Osim toga, slijedi mu i prekršajna kazna, piše Danica.hr.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!