Fotografija: Policajci PU bjelovarsko-bilogorske u utorak će od 16 sati do ponoći pojačano nadzirati motocikliste i bicikliste/Foto: Ivan Mijic/CROPIX (ilustracija)
Policajci PU bjelovarsko-bilogorske u utorak će od 16 sati do ponoći pojačano nadzirati motocikliste i bicikliste/Foto: Ivan Mijic/CROPIX (ilustracija)

Policija će do ponoći pojačano nadzirati motocikliste i vozače bicikla u BBŽ

Iz policije podsjećaju da vozač motocikla ili mopeda ne smije prevoziti osobu koja je pod utjecajem droga, lijekova ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kgPolicija će danas, 20. srpnja, od 16 do 24 sata pojačano nadzirati prekršaje motociklista, mopedista i sličnih kategorija vozila, ali i prekršaje vozača bicikala.

Voziti po propisima

PU bjelovarsko-bilogorska podsjeća da motociklisti i mopedisti kao i putnici na njima moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu, da moraju upravljati vozilom propisanom brzinom i na način kojim se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito nije dopušteno naglo povećavati brzinu kretanja ili se pak voziti se na jednom kotaču.

Ne smiju slušati glazbu

"Vozač motocikla ili mopeda ne smije prevoziti osobu koja je pod utjecajem droga, lijekova ili ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg. Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine, a za vrijeme vožnje ne slušati muziku ili druge sadržaje jer to umanjuje pažnju. Ako se dva ili više vozača mopeda ili motocikala kreću u skupini, moraju se kretati jedan iza drugoga, a ne jedan pored drugoga. Ne pretjecati vozila ispred sebe s desne strane, što motociklisti i mopedisti često čine i zbog čega se često i događaju prometne nesreće", poručuju iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Reflektirajući prsluk

Isto tako, policija podsjeća bicikliste da od prvog sumraka do zore, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.