Fotografija: Policija će do nedjelje provjeravati vozite li pijani/Foto: Goran Šebelić/ CROPIX (ilustracija)
Policija će do nedjelje provjeravati vozite li pijani/Foto: Goran Šebelić/ CROPIX (ilustracija)

Policajci s dregerima love pijane vozače na cijelom području BBŽ

U razdoblju od 11. (četvrtak) do 15. studenoga (ponedjeljak), provodit će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kažu iz PU bjelovarsko-bilogorske- Od danas pa do 15. studenoga na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provodit će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača povodom proslave "Martinja", upozorili su iz bjelovarske policije. 

Povećan broj prometnih nesreća

Inače, na području ove policijske uprave u razdoblju od siječnja do listopada 2021. godine evidentirano je 538 prometnih nesreća, što je povećanje za 83 prometne nesreće ili 18,2 posto, u odnosu na isti period 2020. godine kada ih se dogodilo 455.

- U tom periodu evidentirano je šest prometnih nesreća s poginulim osobama što je smanjenje od 40 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, kada je evidentirano 10 prometnih nesreća, kažu iz bjelovarske policije.

Dodaju i to da je u periodu od siječnja do listopada ove godine evidentirana je 181 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama, što je smanjenje za 1,6 posto u odnosu na prošlu godinu te je evidentirana 351 prometna nesreća s materijalnom štetom, odnosno došlo je do povećanja za 34,5 posto u odnosu na isti period 2020.godine.

Alkohol kao uzrok prometnih nesreća

- U istom razdoblju ove godine od ukupno 538 prometnih nesreća, evidentirano je 107 prometnih nesreća kojima je uzrok alkohol što je povećanje za osam prometnih nesreća ili za 8,1 posto u odnosu na isti period 2020.g. kada ih se dogodilo 99, a udio alkohola u ukupnom broj prometnih nesreća iznosi 19,9 posto. Vozači pod utjecajem alkohola počinili su 61 prometnu nesreću s materijalnom štetom, 45 s ozlijeđenim osobama i jednu s poginulom osobom, dodaju iz PU bjelovarsko-bilogorske.

U prvih deset mjeseci ove godine na području PU bjelovarsko-bilogorske uprave evidentirano je 580 prekršaja alkoholiziranosti vozača, dok je ukupno evidentirano 18 897 prekršaja čime udio prekršaja alkoholiziranosti vozača u ukupnom broju prekršaja iznosi 3,1 posto. U odnosu na prošlu 2020.g. kada je evidentirano 607 prekršaja alkoholiziranosti vozača, ove godine došlo je do smanjena za 27 takvih prekršaja ili za 4,5 posto.

"Martinje"

- Kako nam danas 11. studenog predstoji blagdan Sv. Martina, najpoznatiji po narodnom običaju „krštenja mošta“, za očekivati je da će u noći s četvrtka na petak 11./12.studenog te za predstojeći vikend doći do povećane konzumacije alkoholnih pića. Ovim putem ponovno podsjećamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuje osjećaj odgovornosti vozača te istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača uslijed čega dolazi do prometnih nesreća, poručuju iz policije. 

Također, apeliraju na sve sudionike u prometu, a posebno vozače, da u vrijeme proslave "Martinja", a i tijekom ostatka godine, ne upravljaju vozilima ako su konzumirali alkoholna pića.

- U razdoblju od 11. (četvrtak) do 15. studenoga (ponedjeljak) 2021. godine na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske provodit će se pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača, a u cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, odnosno povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama. Tijekom provođenja pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača, policijski službenici sankcionirat će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa, zaključuju iz bjelovarske policije.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

- ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,

- koristite javni prijevoz,

- koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,

- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,

- zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,

- ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,

- vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,

- u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,

- ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan