Fotografija: Vjekoslav Dujmović Dundo na svom štandu ispred kina/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr
Galerija
Vjekoslav Dujmović Dundo na svom štandu ispred kina/ Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr

Pokrali daruvarskog prodavača kokica Dundu: "Šokiralo me kada sam vidio tko je lopov..."

Vjekoslava Dujmovića Dundu poznaje cijeli grad, već desetljećima prodaje grickalice ispred gradskog kina, a policija je vremešnu kradljivicu pronašla u vrlo kratkom rokuPridošlici u Daruvar u oko će sigurno najprije upasti kako je to iznimno miran i siguran grad. Do te mjere da su haustori mnogih stambenih zgrada otključani, u njima stanari čuvaju bicikle ili dječja kolica, a činjenica da "svatko svakog zna" uvelike otežava krađe, provale i druga zlodjela. 

Krađa u srcu grada

Dovoljno je, uostalom, otići na stranice bjelovarsko-bilogorske policije pa vidjeti da je katkad glavna vijest vika na ulici, dok su u drugim gradovima to pokušaji ubojstva, provale, droga...

Zato i jest bila iznenađujuća vijest da je u nedjelju poslijepodne u samom srcu grada, na Trgu kralja Tomislava, došlo do krađe. I to kome!? Čovjeku kojeg već desetljećima itekako poznaje čitav grad, jer od 1999. ispred Kina "30. svibnja" na svom štandu prodaje kokice, kestene, grickalice, balone ispunjene helijem i ostale zanimacije za mlado i staro, Vjekoslavu Dujmoviću Dundi. 

Vjekoslav Dujmović za svojim štandom ispred daruvarskog kina/ Foto: Tomislav Kukec/Mojportal.hr
Vjekoslav Dujmović za svojim štandom ispred daruvarskog kina/ Foto: Tomislav Kukec/Mojportal.hr

Svi znaju da Dundo na svom štandu često ostavi osobne stvari kako bi skoknuo do kombija, otišao popiti kavu ili do toaleta i nikome dosad nije palo na pamet ukrasti mu to. Ipak, dogodilo se. 

Mislio da ju je zagubio

- Došao sam u nedjelju iza 15 sati do štanda. Kao i uvijek, o njega sam objesio torbicu i otišao nekoliko metara dalje do kombija po balone. Ma nije prošla ni minuta, torbice nije bilo! Nije mi bilo jasno što se događa. Mislio sam da sam ju možda zagubio, možda mi je ispala u kafiću, u WC-u, možda je nisam ni ponio, pa nije valjda da gubim razum?! - prisjeća se Dujmović misli koje su mu se rojile po glavi.

Shvatio je da mu je torbica ukradena. Iako u njoj nije bilo novca, već je u glavi zbrajao štetu. Treba napraviti novu osobnu i vozačku dozvolu, unutra su i bankovne kartice, kako će isplatiti plaću, poslovati... A i nije mu bilo jasno tko bi to mogao učiniti? Pozvao je policiju koja je uzela sve podatke i krenula u potragu za lopovom. Rekli su mu da ujutro u 8 sati dođe u postaju radi davanja detaljnijeg iskaza. 

- No, već oko sedam sati u ponedjeljak nazvala me gospođa koja prodaje na tržnici. Rekla je da je netko ostavio torbicu sa svim mojim dokumentima, karticama i ključevima na štandu i da dođem po to. Odahnuo sam. Nakon toga sam otišao u policiju, a oni su već imali lopova u ruci - kazuje nam. 

U Daruvar stigli na odmor

I tu se tek pokazala prava dimenzija ovog nesvakidašnjeg zlodjela. Dundo se, naime, šokirao kada je u postaji vidio bračni par umirovljenika koji su u Daruvar došli na odmor. Kako je doznao, pili su kavu u jednom od kafića na Trgu, vidjeli kako ostavlja torbicu i zgrabili je. Riječ je o bračnom paru iz Zagreba, a torbicu je odnijela 75-godišnjakinja. Nejasno je kako nisu ni pomislili da se u današnje digitalno doba sve snima, jer policija je uz pomoć snimki s nadzornih kamera vrlo lako došla do njih. 

- Ušao sam u policiju, on stariji čovjek, šećeraš, ona starija gospođa. Stvarno mi nije bilo jasno, ali mi je bilo drago da su mi stvari vraćene. Provjerio sam i s bankom, nema nikakve štete. Znate, mogli su, recimo, natočiti benzin ili nešto kupiti na kartice, nekad te traži PIN, nekad ne... Ali, imao sam sreće - pojašnjava. 

Vjekoslav Dujmović Dundo pokazuje gdje je objesio torbicu/ Foto: Tomislav Kukec/Mojportal.hr
Vjekoslav Dujmović Dundo pokazuje gdje je objesio torbicu/ Foto: Tomislav Kukec/Mojportal.hr

Bit će kazneno prijavljena

Kaže kako mu je nedavno i na starom Sajmištu netko ukrao plastični dio s kombija, vrlo male vrijednosti. 

- Može ga prodati za jedva nekoliko eura, a meni je to neugodnost - požalio se. I taj je slučaj prijavio policiji, no parkiralište u ovom dijelu grada nije pokriveno kamerama, a i šteta je mala...

Ne znači sve ovo, naravno, da je kriminal u Daruvaru u porastu. Bilježimo ovaj slučaj tek kao jednu pomalo bizarnu crticu s ulica grada, ali i podsjetnik onima koji dolaze da se krađe ne isplate i da će biti ulovljeni. Jer, iako od svega nisu imali nikakve koristi, osim sramote suočit će se i s pravnim posljedicama. Policija je, naime, utvrdila da je za krađu odgovorna starija gospođa. Protiv nje će, kazali su nam, podnijeti kaznenu prijavu. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!