Fotografija: Prevarili su ljude iz čak devet županija/Foto: Borna Jaksic/CROPIX, Ronald Gorsic/CROPIX (Ilustracija)
Galerija
Prevarili su ljude iz čak devet županija/Foto: Borna Jaksic/CROPIX, Ronald Gorsic/CROPIX (Ilustracija)

Pao dvojac koji je prodavao nepostojeće traktore: "Prevarili 14 osoba za više od 20 tisuća eura"

19-godišnjak i 28-godišnjakinja su uhićeni i nakon poduzimanja dokaznih i izvidnih radnji protiv njih slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u BjelovaruPao je dvojac koji je u posljednja dva mjeseca prodajom nepostojećih traktora "zaradio" pozamašan iznos novca prevarivši 14 osoba iz čak devet županija.

Kako javljaju iz PU bjelovarsko-bilogorske, policijski službenici Policijske postaje Grubišno Polje, u petak 31. svibnja, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 19-godišnjim muškarcem i 28-godišnjom ženom, s područja Bjelovarsko-bilogorske županije, koji su u razdoblju od ožujka do 30. svibnja 2024. godine činili prijevare tako što su putem internetske platforme i društvene mreže oglašavali na prodaju nepostojeće traktore i osobno vozilo.

Prevarili 14 osoba

- Javljali su im se kupci s područja Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Varaždinske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, koje su potom dovodili u zabludu tako što su s njima sklapali kupoprodajne ugovore nedozvoljeno koristeći osobne podatke drugih osoba. Na takav su način prevarili 14 osoba koji su im isplatili sveukupno 20400 € i 800 € Aircash bonova za kupovinu osobnog vozila ili traktora odnosno kao kaparu ili troškove prijevoza, kažu u policiji.

Zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela 19-godišnjak i 28-godišnjakinja su uhićeni i nakon poduzimanja dokaznih i izvidnih radnji protiv njih slijedi kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.

"Budite oprezniji"

S obzirom na veliki broj žrtava kaznenih djela prijevare kupovinom preko interneta i budući da se na pojedinim internetskim stranicama i društvenim mrežama učestalo objavljuju oglasi, čiji je cilj prijevara kupaca, Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska upozorava građane da budu oprezniji i da ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji različitih proizvoda.

Najvažniji savjeti kako se zaštititi:  

- budite oprezni jer sve što zvuči predobro da bilo istinito, obično nije istinito;

- ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu, nije ni u virtualnom;

- nemojte davati svoje osobne podatke putem nepoznatih telefonskih poziva ili neprovjerenih internetskih stranica;

- ako smatrate da ste prevareni, dojavite policiji putem telefona ili maila ili dođite direktno u najbližu policijsku postaju;

- nemojte brisati digitalne tragove kako bi policija došla do počinitelja.

No to nije sve! Puno korisnih savjeta možete pronaći na internetskoj stranici Web heroj.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!