Fotografija: Darko Kljajić (lijevo) na lice je stavio silikonsku masku (desno)/Foto: MUP RH
Galerija
Darko Kljajić (lijevo) na lice je stavio silikonsku masku (desno)/Foto: MUP RH

Pakračanin sa zagrebačkom adresom prerušio se u bogatog poduzetnika i krenuo po milijune

Darko Kljaić (64), koji iza sebe ima impresivan opus kaznenih djela, presuda te boravaka iza rešetaka, provest će u jednoj od hrvatskih kaznionica tri i pol godineUmjesto dvije godine i dva mjeseca, Pakračanin sa zagrebačkom adresom Darko Kljaić (64), koji iza sebe ima impresivan opus kaznenih djela, presuda te boravaka iza rešetaka, provest će u jednoj od hrvatskih kaznionica tri i pol godine zbog posljednje u nizu makinacija, piše Jutarnji list.

Odlučio je to Županijski sud u Zagrebu uvaživši žalbu zagrebačkog tužiteljstva koje se žalilo na visinu kazne koju je Kljaiću izrekao lani Općinski kazneni sud u Zagrebu. Riječ je o (ne)djelu, kako smo već pisali, kada se Kljaić na vrlo inovativan način - krađom identiteta i transformacijom izgleda sa silikonskom maskom - pokušao domoći više od 1,5 milijuna eura.

Uspaničio se

Iako je Kljaić priznao krimen prevare koju je počinio te 2019. dok mu je na snazi bila tjeralica glinske kaznionice, sve je te poteze, sudeći prema obrani, svalio na svoje loše zdravlje, na strah od starosti i tvrdnje da je prije 35 godina dobio otkaz na poslu jer je Srbin iako je rođen u Hrvatskoj i ima hrvatsko državljanstvo.

Osuđeni Darko Kljajić/Foto: MUP RH
Osuđeni Darko Kljajić/Foto: MUP RH

- Već dulje vrijeme u teškoj sam materijalnoj situaciji. Loše sam po pitanju zdravlja i 64 su mi godine. Uspaničio sam se za svoju starost i to je razlog zbog kojeg sam počinio ta kaznena djela. Zapravo, nisam ih htio učiniti u ovom opsegu, nego manjem, kako bih se osigurao za starost. Pokušao sam dignuti 18 do 19 milijuna kuna, ali mi je bilo dovoljno oko 50.000 kuna. Do 90-ih sam radio i dobio otkaz jer sam Srbin. Iako sam rođen u Hrvatskoj i imam hrvatsko državljanstvo, roditelji su mi srpske nacionalnosti, pa sam se i ja tako izjašnjavao jer sam smatrao to normalnim - uvjeravao je sud Kljaić. A na daljnje upite suda naveo je i da je bio prisiljen varati, međutim, detalje je odbio otkriti ističući kako se boji za sebe i za život svojeg sina.

Do ove presude Kljaić je u posljednjih šest godina čak sedam puta pravomoćno osuđen zbog prijevara i jedne u sklopu zločinačkog udruženja, te su mu sve presude objedinjene troipolgodišnjom kaznom. Svim je tim prijevarama zgrtao stotine tisuća kuna, a strah od siromaštva pod stare dane kod njega ne jenjava.

Sumnjičava bankarica

Istraga je pokazala da je Kljaić vrlo zavidnih organizacijskih vještina, isplaniranih do najsitnijih detalja. Uložio je znatan trud da se domogne svih podataka zagrebačkog poduzetnika, kojeg nije poznavao i koji je tog trenutka bio na drugom kraju svijeta, ali je očito dobro znao da mu je bankovni račun "težak". Plan je pokrenuo 2019., kada je, na neutvrđen način, došao do podataka i fotografije odabrane mete, u kojeg se vrlo lako prerušio.

Nabavio je silikonsku masku i leće, pa je, glumeći poduzetnika, prvo odšetao u II. Policijsku postaju u Zagrebu te prijavio gubitak osobne, putovnice i vozačke dozvole. Policajci nisu posumnjali na prijevaru, pa su mu izdali potvrdu s kojom je već sutradan, 23. travnja 2019., otišao u Sektor upravnih poslova kako bi ishodio dokumente na ime poduzetnika. Pritom s lica nije skidao masku.

Silikonska maska na licu Darka Kljajića/Foto: MUP RH
Silikonska maska na licu Darka Kljajića/Foto: MUP RH

S dokumentima koje je ishodio u žurnom postupku otišao je u poslovnicu Zagrebačke banke te na šalteru kao spomenuti poduzetnik zatražio isplatu 1,2 milijuna eura i milijun kuna. Bankarskoj službenici predočio je lažnu putovnicu, a ona je odlično reagirala kontaktiravši osobnu bankaricu žrtve, visine gotovo dva metra. Ubrzo su spoznale da je u poslovnici varalica visok oko 160 cm. Policija se odmah digla na noge i uhitila maskiranog Kljaića, koji je, nakon provedena četiri sata pod vrućom maskom, u policijskoj postaji izustio: Ja nisam D., nego Darko Kljaić!"

"Jako sam bolestan"

Zanimljivo je da je upravni referent koji je obrađivao Kljaićev zahtjev za izdavanje putovnice na tuđe ime uočio da je bio neuredan i bijelih ruku, a kad mu je ukazao na to da se poprilično promijenio gledajući njegove prijašnje fotografije, varalica je prokomentirao: "Čujte, ja sam jako bolestan". I upravo zbog tog "očitog" bolesnog stanja, od prevaranta nije tog puta uzeo papilarne linije obje ruke, zadovoljivši se prijašnjima. I drugi u tom lancu držali su ga, kako se ispostavilo, zbog bolesti na distanci.

Datuma kad mu je putovnica poništena mimo njegova znanja, poduzetnik sjećat će se zauvijek jer je tih dana s obitelji bio na proputovanju po Tajlandu i Kambodži.

- Nakon povratka iz Kambodže u Tajland bio mi je zapriječen ulazak. Moja obitelj i prijatelji su prošli, a ja sam zapeo na tom tranzitnom letu. Policija mi je rekla da mi je Interpol suspendirao putovnicu. Pokazali su mi rješenje Interpola na aerodromu u Bangkoku i da mi je putovnica nevažeća. Nije mi bilo ništa jasno. Htjeli su me deportirati u Kambodžu, ali sam odbijao. Navečer tog dana zvala me osobna bankarica iz Zagreba i pitala me gdje sam. Odgovorio sam joj da sam na Tajlandu, ali nije mi rekla ništa konkretno o problemu.

Bijele ruke

Kad sam napokon uspio doći do Hrvatske, dočekala me poruka da se javim u Heinzelovu. Inspektor mi je objasnio što se dogodilo, pokazao mi masku koju je nosio počinitelj i koja je jako ličila na mene. Ostao sam šokiran. Ni danas mi nije jasno kako je netko mogao izdati dokumente bez ikakve provjere identiteta i kako se došlo do broja moje vozačke koju nikad nikome nisam davao - ispričao je istražiteljima poduzetnik, kojeg je cijela ta neugodnost stajala 2500 eura zbog troškova nove avionske karte i hotela.

Zaposlenica banke na čiji je šalter došao prevarant kako bi podigao više od 1,2 milijuna eura i pet milijuna kuna brzo je posumnjala u iskrene namjere klijenta koji na licu, možda, nosi masku. Nazvala je njegovu bankaricu i potvrdila sumnje. No, prevarant im je uporno ponavljao da je on spomenuti Zagrepčanin i da ne vidi u čemu je problem. Bio je, kako su, među ostalim, opisali službenici banke, izrazito znojan i neugodnog mirisa, a oči su mu bile smežurane i natečene dok su mu ruke bile bijele kao da su posute brašnom, piše Jutarnji list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!