Fotografija: Muškarac je uhvaćen tijekom redovne kontrole prometa/Foto: Ronald Gorsic/CROPIX (ilustracija)
Muškarac je uhvaćen tijekom redovne kontrole prometa/Foto: Ronald Gorsic/CROPIX (ilustracija)

Osuđen muškarac iz okolice Daruvara koji je drogiran vozio neregistrirani auto po Končanici

32-godišnjak je kažnjen novčanom kaznom od 17 tisuća kuna, a izrečena mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom "B" kategorije, u trajanju od 12 mjeseciMuškarac iz okolice Daruvara u utorak je proglašen krivim jer je početkom studenog 2020. godine zatečen u Končanici kako drogiran upravlja neregistriranim i neosiguranim vozilom.

Prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Bjelovaru, Stalne službe u  Daruvaru, 32-godišnji muškarac je 7. studenog 2020. godine u 16.15 sati u Končanici kod kućnog broja 303 zatečen da upravlja vozilom pod utjecajem marihuane i lijekova.

Poricao da je bio drogiran

Budući da je osim vožnje pod utjecajem droge i lijekova, zatečen i kako upravlja vozilom koje nije bilo registrirano i osigurano, sutkinja ga je za sva tri prekršaja kaznila novčanom kaznom u iznosu od 17.000 kuna.

Okrivljeni muškarac na sudu je poricao rezultate policijskog testa na droge.

- Uvidom u toksikološko vještačenje utvrđeno je da mu je u krvi bila utvrđena prisutnost droga i lijekova tetrahidrokanabinola (THC) i njegovih metabolita, te pod utjecajem lijekova alprazolama, diazepama i njegovih metabolita nordazepama i oksazepama, derivata benzodiazepina benzofenona ACB i Macb, kvetiapina i njegovih metabolita, ketoprofena i njegovih metabolita, mirtazapina i njegovih metabolita, promazina i njegovih metabolitapa nije bilo razloga da se posumnja u istinitost nalaza toksikološkog vještačenja - piše u presudi.

Otegotne okolnosti

Pri odmjeravanju novčane kazne, sud je uzeo u obzir kao otegotne okolnosti da je okrivljenik već prekršajno osuđivan zbog prekršaja u prometu, a što je utvrđeno uvidom u izvod iz prekršajne evidencije, dok olakotnih okolnosti nije bilo.

- Sud je prihvatio prijedlog tužitelja da se okrivljeniku izrekne i zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije, u trajanju od 12 (dvanaest) mjeseci jer je okrivljenik počinio više prekršaja, a među kojima je i prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem droga i lijekova, a što je jedan od najtežih prekršaja iz oblasti prometa, pa ovaj sud smatra da je neophodno izreći zaštitnu mjeru i okrivljenika na određeno vrijeme isključiti iz prometa kako bi se okrivljenik onemogućio da ubuduće čini takve ili slične prekršaje - piše u nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Bjelovaru, Stalne službe u  Daruvaru.