Fotografija: Osmorica osumnjičenih okoristili su se za iznos od najmanje 2.252.683,00 kuna
Galerija
Osmorica osumnjičenih okoristili su se za iznos od najmanje 2.252.683,00 kuna

Oštetili državni proračun za više od 5 milijuna kuna

Sumnja se devet osoba i jedno trgovačko društvo umanjenjem obveza poreza na dodanu vrijednost "zaradilo" 2.252.683,00 kuna.

U koordinaciji s USKOK-om bjelovarska policija, Središnji ured Porezne uprave Ministarstva financija završili su opsežno kriminalističko istraživanje nad 9 osoba i jednim trgovačkim društvom zbog utaje poreza u sastavu zločinačkog udruženja na štetu državnog proračuna.

Utvrđeno je da su se tijekom 2019. i 2020. godine udružili u zločinačko udruženje s ciljem organiziranog činjenja kaznenih djela u cilju da za sebe i druge steknu nepripadnu materijalnu dobit uskratom dužnih poreznih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost.

Prema prioćenju PU bjelovarsko-bilogorske, sumnja se da je 45-godišnjak s područja Zagreba organizirao i vodio zločinačko udruženje i u zajedničkom djelovanju sa ostalim osumnjičenim osobama tijekom 2019. i 2020. godine u nakani stjecanja nepripadne materijalne koristi neosnovanim umanjenjem obveza poreza na dodanu vrijednost njegovom trgovačkom društvu oštetio državni proračun Republike Hrvatske.

Osumnjičene osobe su organizirale nabavu robe od dobavljača iz država članica Europske Unije za navedeno trgovačko društvo, pri čemu su, postupale protivno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost, kako bi omogućili da prijavljeno trgovačko društvo neosnovano umanji obvezu poreza na dodanu vrijednost za 2019. i 2020. godinu iskazivanjem pretporeza po nevjerodostojnim ulaznim računima više trgovačkih društava u vlasništvu osumnjičenih 48-godišnjaka i 35-godišnjaka. Na taj način su oštetili državni proračuna Republike Hrvatske za iznos od najmanje 5.152.021,61 kuna, dok su se osmorica osumnjičenih okoristili za iznos od najmanje 2.252.683,00 kuna.

Policija je pretražila stambene, poslovne objekata i vozila osumnjičenih te pronašla i privremeno oduzela veću količinu poslovne dokumentacije, pečata trgovačkih društava, mobilnih telefona, računala, medija za pohranu digitalnih podataka, kao i višemilijunski iznos gotovog novca .

 Protiv ukupno 9 osoba, od kojih je osam dovedeno pritvorskom nadzorniku PU zagrebačke, te trgovačkog društava s područja Zagreba Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta je kaznena prijava.