Fotografija: Akcija će se provesti u utorak 27. ožujka od 7 do 15 sati/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Akcija će se provesti u utorak 27. ožujka od 7 do 15 sati/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

Oprez! Policija danas pojačano provjerava sve vozače, ovo su stvari na koje morate paziti...

Nepoštivanje prednosti prolaska u siječnju ove godine bio je uzrok čak 13 prometnih nesreća na području Bjelovarsko-bilogorske županijePolicajci PU bjelovarsko-bilogorske će u utorak u vremenu od 7 do 15 sati na području Bjelovarsko-bilogorske žuapnije provesti akciju kojom će se provjeravati oduzimaju li vozači prednost prolaska, poštuju li prometni znak izričite naredbe „obavezno zaustavljanje“ i koriste li pokazivače smjera.

Povećanje od 550 posto

Naime, analizirajući statističke pokazatelje okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama na području PU bjelovarsko-bilogorske, utvrđeno je da je jedan od učestalijih uzroka prometnih nesreća nepoštivanje prednosti prolaska. U siječnju prošle godine u dva slučaja to je bilo uzrok prometne nesreće, dok je u siječnju ove godine to bilo uzrok u čak 13 prometnih nesreća, što predstavlja povećanje od značajnih 550 posto.

"Najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama u 2020. godine bile su „ostale greške vozača“ (109 ili 22%), zatim „brzina neprimjerena uvjetima“ (87 ili 18%) a zatim nepoštivanje prednosti prolaska (72 ili 15%). Radnja oduzimanja prednosti prolaska vozača sastoji se u tome da se nedovoljno ili olako procjeni brzina i smjer vožnje vozila koje ima prednost prolaska prometnicom, te u trenutku poduzimanja radnje uključenja vozilom u promet ili skretanja, vozač vozila kojemu se oduzima prednost prolaska mora poduzeti radnju izbjegavanja udara (kočenje, skretanje i sl.) da bi se izbjegla prometna nesreća", poručuju iz PU bjelovarsko-bilogorske i dodaju kako su propuštanje vozila i prednost prolaska propisane člankom 57. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kršenjem odredbi tog članka propisana je novčana kazna u rasponu od tri do sedam tisuća kuna, dok će se vozaču koji je proglašen krivim za taj prekršaj odrediti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom.

Procjena propuštanja

Na raskrižju obilježenim znakom izričitih naredbi „obavezno zaustavljanje“ ili kako ga vozači nazivaju „STOP" obveza vozača je zaustavljanje prije ulaska u raskrižje i tek nakon toga obavljanje procijene elemenata propuštanja. Česta je i nedovoljna preglednost u prilaženju raskrižju. Vozač je obvezan zaustavljanje obaviti neposredno pred oznakom ili postavljenim znakom, ali se tolerira i mjesto preglednosti kada to signalizacija ne zadovoljava. Kako se znak ili oznaka ne nalaze uvijek na liniji preglednosti, vozač i nakon zaustavljanja ponekad mora obaviti korekciju položaja vozila, da bi uočio sve potrebne elemente. Važno je naglasiti da se svaki vozač mora uvjeriti u situaciju prije ulaska sa sporedne ceste, a ne da se poistovjećuje s onim ispred. Zaustavljanje na ulazu u raskrižje nije zabranjeno, već neophodno dok se vozač ne uvjeri u sigurno uključivanje.

Posljedica - prometna nesreća

"Člankom 12. stavkom 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da su se sudionici u prometu dužni držati se ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova, a novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kazniti će se sudionik koji postupi suprotno ovoj odredbi", kažu u policiji.

Svakodnevnim praćenjem stanja u prometu evidentno je da sudionici čine razne prekršaje, a jedan dio prekršaja ima za posljedicu lakše ili teže prometne nesreće. Jedan od takvih prekršaja je i nekorištenje pokazivača smjera, propisano odredbama članka 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Novčane kazne

"Samo ne davanje pokazivača smjera pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji se kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smjerova. Uz navedeno, svjedoci smo i čestih primjedbi sudionika u prometu, ali i raznih medija kao se navedeni prekršaj minorizira i ne dovoljno sankcionira. Predmetni prekršaj učestalo se radi u prometu, što iritira druge sudionike u prometu i može, kako smo naveli dovesti i do težih prometnih nesreća.

Člankom 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da je vozač dužan druge sudionike u prometu jasno i pravodobno upozoriti o svojoj namjeri, dajući im znak pomoću pokazivača smjera i stop svjetla ili, ako oni ne postoje, odgovarajući znakom rukom. Ako vozač daje znak pomoću pokazivača smjera, on ga mora davati za sve vrijeme obavljanja radnje vozilom, a nakon obavljene radnje mora prestati davati znak. Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kazniti će se za prekršaj vozač koji postupi suprotnom navedenim odredbama", ističu u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Policajci PU bjelovarsko-bilogorske provodit će ovakve ciljane aktivnosti kojima je prvenstveno za cilj osvijestiti sve sudionike u prometu na važnosti poštivanja prednosti prolaska, znaka izričite naredbe „obavezno zaustavljanje“ te korištenja pokazivača smjera.