Fotografija: Ilustracija/ Foto: Jure Mišković/CROPIX
Ilustracija/ Foto: Jure Mišković/CROPIX

Opet kolaju lažne poruke Hrvatske pošte: "Muškarac iz Garešnice jednim klikom ostao bez 900 eura"

Policija i druge institucije upozoravaju na internetske prevare te apeliraju na građane da budu oprezni i da svaki slučaj odmah prijave policiji, te obavijeste obitelj i prijatelje o opasnostiVeć tjednima građanima diljem Hrvatske stižu opasne SMS poruke, na koje je već upozoravala i Hrvatska pošta, a koje bi mogle dovesti do krađe osobnih podataka i novca. 

Upravo to dogodilo se u utorak 44-godišnjaku iz Garešnice, a slučaj istražuje bjelovarsko-bilogorska policija. 

Nije gledao detalje uplate

Naime, on je zaprimio na mobitel poruku u kojoj je bilo navedeno da nema kućnog broja za dostavu paketa te poveznica na elektroničku adresu na kojoj je moguće ažurirati adresne podatke.

- S obzirom da je prethodno naručio putem interneta. zaključio je da se najvjerojatnije radi o tom oglasu te ništa ne sumnjajući otvorio poveznicu dostavljene elektroničke adrese gdje mu se potom otvorila stranica na kojoj je unio svoje osobne podatke te podatke o bankovnoj kartici. Kako je na stranici bilo navedeno da je za dostavu paketa potrebno uplatiti 2 eura, odmah je preko aplikacije mobilnog internet bankarstva ne gledajući detalje uplate, autorizirao uplatu u iznosu od oko 900 eura - kažu u policiji.

Naknadno je shvatio da je prevaren i da je link dostavne službe bio lažan. Slijedi kriminalističko istraživanje ovog kaznenog djela računalne prijevare. 

Pošta je već ranije, rekosmo, upozoravala na ovaj slučaj. Lažne poruke jednostavno je prepoznati. Uglavnom su pisane na engleskom jeziku, što je prvi razlog za sumnju jer nema razloga da se HP građanima Hrvatske obraća na engleskom. Često su popraćene završetkom "Želimo ti ugodan dan", ili "Sve najbolje u životu", što također nije profesionalna komunikacija kojom se služi državna poštanska kompanija. 

Prevare sve češće

Problem je što se poruka, u kojoj se navodi da isporuka paketa kasni zbog nedostatnih informacija, katkad "poklopi" sa stvarnim naručiteljima, kao što je to slučaj muškarca iz Garešnice. 

Internet prijevare su sve češće i ima raznih načina izvršenja.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo, kaže policija, je traženje osjetljivih osobnih informacija (podatci s osobnih iskaznica, bankovnih kartica …), molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis, nepersonalizirane poruke i slično.

- Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišete. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih - napominju u MUP-u. 

Budite oprezni, a ukoliko ste ipak postali žrtvom prijevare o tome odmah obavijestite policiju.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!