Fotografija: Foto: Hrvatska pošta, Unsplash
Galerija
Foto: Hrvatska pošta, Unsplash

Opet kolaju lažne poruke Hrvatske pošte, Daruvarčanka u zadnji tren spriječila krađu

Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškamaPutem SMS poruka širi se Hrvatskom opet lažna obavijest o nemogućnosti dostave paketa zbog nepotpunih informacija. Nemojte otvarati poveznice koje se u njima nalaze jer se time izlažete riziku od krađe vlastitih bankovnih podataka.

Prevaru je lako uočiti

Koliko je to opasno govori policijska informacija da je prije dva dana mladić prijavio kako je putem iste prevare ostao bez čak 1.200 eura sa svog računa. Istog se dana policiji javila i žena iz Pule koja je prijavila da je na jednak način ostala bez više stotina eura. 

Poruke, dakle, kolaju, a prevaru je lako uočiti. Naime, na telefonske brojeve stiže poruka Hrvatske pošte ili neke tvrtke za dostavu paketa. U njoj se navodi kako paket koji očekujete ne može biti isporučen zbog nedostajećih podataka, te se od vas traži da kliknete na poveznicu unutar poruke. Ona vas poreusmjerava na lažnu stranicu Pošte ili tvrtke gdje se, pak, od vas traže podaci poput CCV broja kartice, bankovnog računa i slično. 

To je dovoljno da vam prevaranti "počiste" račun. 

Hrvatska pošta, kao i policija, opetovano upozoravaju građane na ovaj, relativno novi oblik prevare koji se učestalo javlja unazad nekoliko mjeseci. Iako poruke kolaju stalno, čini se kako su posebno frekventne u blagdansko doba, jer je tada najveća šansa da će poruka stići na račun osobe koja uistinu očekuje paket. 

Ispričala nam je to i jedna Daruvarčanka čija je 72-godišnja majka odlično reagirala i tako spriječila krađu. 

Policija savjetuje oprez

- Uoči Uskrsa sestra i ja naručile smo pakete na maminu adresu u Daruvaru. Ona je primila tu poruku i umalo kliknula na poveznicu! Srećom pa me prije toga nazvala te sam joj objasnila sam da se radi o prevari - kaže nam Daruvarčanka.

Primjer lažne poruke/ Foto: Hrvatska pošta
Primjer lažne poruke/ Foto: Hrvatska pošta

- Ukoliko ste primili lažni SMS u istom periodu kada očekujete pošiljku, u pitanju je slučajnost. Jedino primatelj ili pošiljatelj pošiljke mogu saznati osnovne podatke o pošiljci putem sustava za praćenje, i to ako raspolažu brojem pošiljke, odnosno ako je za pošiljku odabrana usluga praćenja. Lažne poruke i obavijesti prepoznatljive su po sumnjivoj i čudnoj e-mail adresi ili poveznici (službena domena Hrvatske pošte je posta.hr) te pravopisnim i gramatičkim pogreškama na stranici. Posebnu pozornost obratite ako na poveznici trebate unijeti podatke s bankovne kartice - kažu u Hrvatskoj pošti. 

Savjete je dala i policija. 

Prije nego što kliknete na poveznice, privitke ili fotografije koje ste primili u SMS porukama s nepoznatog broja, obavezno provjerite identitet pošiljatelja.

Nemojte se požurivati. Uzmite si vrijeme za odgovarajuće provjere prije nego što odgovorite na poruku.

Nikada ne odgovarajte na SMS poruke koje traže vaš PIN, lozinku za online bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne vjerodajnice.

Ako sumnjate da ste postali žrtva smishinga i ako ste već podijelili bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!