Fotografija: Ilustracija/ Foto:Unsplash
Ilustracija/ Foto:Unsplash

Novi slučaj računalne prijevare: "Zbog jednog poziva muškarac izgubio pet tisuća eura "

Muškarac je prijavio kako ga je telefonski kontaktirala žena koja ga je uvjerila da je ostvario dobit od trgovanja kriptovalutama u što je on povjerovao jer je prije više godina uložio novac u trgovanje kriptovalutamaSamo jedan poziv u kojeg je naivno povjerovao, stajao je 61-godišnjaka iz Bjelovara više od pet tisuća eura. 

O svemu je izvijestila bjelovarsko-bilogorska policija koja traga za zločincima.

Pratio njene upute

- Jučer, 12. veljače, 61-godišnjak iz Bjelovara je prijavio kako ga je telefonski kontaktirala ženska osoba koja ga je uvjerila da je ostvario dobit temeljem trgovanja kriptovalutama u što je on povjerovao jer je prije više godina uložio određena novčana sredstva u trgovanje kriptovalutama. Žena je 61-godišnjaku ponudila pomoć u konverziji kriptovalute u eure te je on pratio njene upute otvarajući poveznice koje mu je slala i autorizirajući bankovne transakcije. Naknadno je utvrdio da mu je s računa u više transakcija isplaćen ukupan iznos veći od pet tisuća eura i shvatio je da je prevaren - izvijestila je policija.

Izdali su pritom i upute građanima kako se zaštititi od ovakvih i sličnih prijevara.

Najčešće investicijske prijevare uključuju ponude za unosne investicijske mogućnosti kao što su dionice, obveznice, kriptovalute, plemeniti metali, strana zemljišta ili alternativna energija. Ako dobivate učestale i nenajavljene pozive, obećavaju vam brzu dobit, ponuda je dostupna samo vama i na ograničeno vrijeme, to je dovoljan znak za sumnju.

Čuvajte se budućih prijevara

- Uvijek tražite nepristrani financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva. Odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja. Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit. Čuvajte se budućih prijevara. Ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima - kažu u policiji. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!