Fotografija: Foto: Unsplash (ilustracija)
Foto: Unsplash (ilustracija)

NOVA RAČUNALNA PRIJEVARA S računa tvrtke "isparilo" više tisuća eura

Direktorica je primila mail od "poslovne banke" koja je tražila da se ažuriraju podaci za mobilno bankarstvo. Nakon toga ju je prava poslovna banka upozorila da ne otvara taj mail, ali bilo je prekasno...Policija traga za osobom koja je s računa jednog poduzeća u Novoj Rači skinula više tisuća eura.

Kako je izvijestila policija, odgovorna osoba jednog poduzeća u Novoj Rači jučer je Policijskoj postaji Bjelovar podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenog djela računalne prijevare.

Ažuriranje nove verzije

- U prijavi je navela da poduzeće ima otvoren poslovni račun u jednoj banci. U utorak, 24. siječnja na e-mail poduzeća pristigla je elektronička pošta s nazivom te banke, a u poruci je pisalo da banka moli ažuriranje nove verzije mobilnog bankarstva. Za to se trebalo prijaviti na link koji se nalazio u elektroničkoj pošti. Ulaskom na link zatražen je korisnički broj za ulaz u mobilno bankarstvo, pin i jednokratna zaporka koja je pristigla SMS porukom s broja banke - navodi se u priopćenju.

"Phishing" kampanja

Kasnije tijekom dana, ponovno je stigao e-mail te banke u kojoj mole korisnike da ne otvaraju raniju poruku budući da se radi o zlonamjernoj pošti, odnosno „phishing“ kampanji usmjerenoj na klijente banke.

- Budući da je ona ranije otvorila zlonamjernu poruku, nazvala je korisničku službu te je tom prilikom utvrdila da s poslovnog računa poduzeća nedostaje više tisuća eura - kažu u policiji i napominju kako slijedi kriminalističko istraživanje.

Savjet građanima

Policija upozorava građane te zaposlenike raznih poduzeća ako zaprime elektroničku poštu takvog ili sličnog sadržaja, da ne otvaraju link te da ne ispunjavaju tražene podatke, budući da se radi o zlonamjernoj pošti kojoj je cilj financijski oštetiti građane ili poduzeća.  

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!