Fotografija: Dojava o požaru zaprimljena oko 40 minuta poslije ponoći/Foto: Facebook
Galerija
Dojava o požaru zaprimljena oko 40 minuta poslije ponoći/Foto: Facebook

Nezapamćeni požar u Osijeku: "Otkazana nastava i manifestacije, stiglo upozorenje: ‘Ne izlazite van!‘

Putem sustava za rano upozoravanje poslana je poruka da građani koji ne moraju na izlaze na otvoreno, osobito oni s respiratornim problemima, jer postoji mogućnost štetnog djelovanja plinovaPožar nezapamćenih razmjera zahvatio je noćas područje Osijeka. Gore bale plastike koja je uskladištena na vanjskom prostoru. Riječ je o nekoliko tisuća kvadratnih metara, javlja Jutarnji list.

- Putem sustava za rano upozoravanje poslana je poruka da građani koji ne moraju na izlaze na otvoreno, osobito oni s respiratornim problemima, jer postoji mogućnost štetnog djelovanja plinova koji su ispušteni u zrak s obzirom na gorenje plastike. Gašenje je bilo iznimno zahtjevno, jer je u krugu tvornice i dosta zapaljivih tekućina i plinova, tako da se još jednom zahvaljujem vatrogascima na izvrsno odrađenom poslu.

Požar je zahvatio samo jedan dio sjevernog objekta, ali još uvijek nije lokaliziran tako da se vatrogasci i komunalne službe sa strojevima još uvijek bore s požarom. Vjetar u ovom trenutku požar nosi prema jugu, pa samo područje grada Osijeka nije ugroženo, ali u naseljima južno od Osijeka treba biti posebno oprezan. Vjerujemo da će požar u narednim satima biti pod kontrolom - izjavio je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka i načelnik Stožera Civilne zaštite grada Osijeka, ponovivši i kako je "bolje je da se bude što manje na otvorenom i da se prostorije ne prozračuju."

Na otvoreno s maskom

- Ako se i izlazi van, preporuka je da se nosi maska. Za sada nema izmjerenih podataka o štetnosti čestica – izjavio je Vulin.

Zbog požara se otkazuju i javne manifestacije u Osijeku. Tako su iz Udruge obitelji djece s autizmom Dar obavijestili da se otkazuju za danas najavljeni javni nastupi osoba s autizmom na osječkom Trgu Ante Starčevića.

Sve raspoložive snage CZ OBŽ su na terenu, požar gase dvije javne vatrogasne postrojbe i 21 DVD iz cijele županije (100 vatrogasaca i 50 vozila). Požar jos uvijek nije lokaliziran.

Odvijanje nastave u školama u Gradu Osijeku nije odgođeno, dok nastavu neće imati škole u Antunovcu, Ivanovcu, Ernestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama. S druge strane, neki fakulteti u Osijeku poslali su obavijest studentima da danas neće biti nastave.

Gusti dima iznad Osijeka/Foto: Facebook
Gusti dima iznad Osijeka/Foto: Facebook

Iz Osijeka stižu nove fotografije i snimka koje svjedoče o razmjerima požara. Gusti crni sim širi se nad nebom iznad Osijeka, vidljiv je s velike udaljenosti.

Svim građanima Osijeka sustav uznemiravanja Civilne zaštite (SRUK) poslao je i poruku kako se ne preporučuje izlazak i zadržavanje na otvorenom.

"Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu", stoji u SMS-poruci SRUK-a koja je stigla građanima.

Gusti dim

Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin stavio je oko 7 sati i 10 minuta novu snimku iz tvrtke ‘Drava International‘. Više nema vatrene buktinje, ali se na snimci vidi gusti crni dim kako se širi na osječkom obzoru.

U pogonu osječke tvrtke "Drava international" kod prigradskog naselja Brijest u srijedu poslije ponoći došlo je do požara uskladištene plastike na otvorenom prostoru, koji pokušavaju lokalizirati profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe, izvijestio je osječki gradski Stožer civilne zaštite.

Načelnik Stožera, osječki dogradonačelnik Dragan Vulin izjavio je Hini kako kako požar još uvijek nije pod kontrolom, a uz osječku Javnu vatrogasnu postrojbu, u gašenju su angažirana sva dobrovoljna vatrogasna društva s gradskog područja.

Na Facebooku je oko 5 sati objavio videosnimku vatrene stihije uz poruku da je stanje još uvijek iznimno ozbiljno.

Ističe kako je dojava o požaru zaprimljena oko 40 minuta poslije ponoći, da požar za sada još nije lokaliziran, ali da su na terenu sve raspoložive vatrogasne snage, kao i bageri gradskih tvrtki, kako bi napravili koridor i spriječili širenje požara.

Za sada nema mjerenja, ali s obzirom na ogromne količine dima i plinova građani su pozvani da zatvore prozore i da ne izlaze van zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed izgaranja plastike, poručio je dogradonačelnik Vulin.

Napominje kako je u pitanju požar deponija plastike na otvorenom prostoru, čija se površina procjenjuje na više tisuća kvadratnih metara te da je visina uskladištenih bala plastike oko pet metara, pa je upozorenje građanima o mogućem štetnom djelovanju plinova do daljnjega na snazi., piše Jutarnji list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!