Fotografija: Naučite djecu kako se rukuje pirotehničkim sredstvima jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje/Foto: Damir Skomrlj/Novi list /CROPIX
Naučite djecu kako se rukuje pirotehničkim sredstvima jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje/Foto: Damir Skomrlj/Novi list /CROPIX

Ne poklanjajte djeci i drugima nešto od čega bi mogli teško stradati

Lani je zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava na području Hrvatske ozlijeđeno 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je čak osmero djece, od kojih dvoje teškoVeć tradicionalno u doba božićnih i novogodišnjih blagdana policija provodi operativnu akciju "Mir i dobro" kojom se želi spriječiti nezakonita upotreba opasnih pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava.

„Mir i dobro" naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH organizira od 1993. godine kako bi božićni i novogodišnji blagdani protekli u miru. Ove godine akcija će se provoditi od 15. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021. godine.

Budući da će velik broj građana u slobodnoj prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva, u MUP-u s razlogom očekuju i nezakonitu nabavu takvih sredstava. 

Procjena rizika

S obzirom na trenutno nepovoljnu epidemiološku situaciju i Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske kojima su uvedene nužne epidemiološke mjere radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, u predblagdansko i blagdansko vrijeme izostat će čitav niz kulturnih i zabavnih manifestacija i ostalih sadržaja na ulicama, trgovima i drugim javnim mjestima koji su se održavali u sklopu adventskih događanja.

 - Uvažavajući navedene okolnosti kojima su ukinute ili ograničene uobičajene aktivnosti zbog kojih će se u velikoj mjeri smanjiti okupljanja na javnim mjestima, ali time neće nestati i opasnost uporabe pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava, pa se iz procjene rizika mogu očekivati slučajevi protuzakonite i nestručne uporabe tih sredstava pri čemu dolazi i do stradavanja osoba, posebice djece, te štete na imovini, kažu u policiji.

Ozlijeđeno osmero djece

Lani je zbog nezakonite uporabe oružja i pirotehničkih sredstava na području RH ozlijeđeno 14 osoba, od kojih su tri zadobile teške tjelesne ozljede. Ozlijeđeno je osmero djece, dvoje teško.

- Na području ove policijske uprave od 13. prosinca 2019. godine do 8. siječnja ove godine nije bilo ozljeđivanja osoba, propucavanja objekata ili vozila, a radi protupravne uporabe pirotehničkih sredstava i nezakonite uporabe vatrenog oružja i eksplozivnih sredstava evidentirana su tri događaja koji se odnose na jedno kazneno djelo iz čl. 235 KZ i dva prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kaže Dražen Medved, glasnogovornik PU bjelovarsko-bilogorske.

Zbog nezakonitog posjedovanja oružja, streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava na području RH oduzeto je 58 komada raznog oružja, 6424 komada streljiva raznog kalibra, 15 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl.) te 1024 komada pirotehničkih sredstava. Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske oduzet je jedan dio upaljača ručne bombe i jedan startni pištolj.

Budući da dosadašnja iskustva pokazuju da blagdansko raspoloženje potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna završiti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama, uvijek treba biti oprezan prije uporabe takvih sredstava.

Petarde nisu igračke

Stoga policija građanima savjetuje:

- Kako biste izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.

- Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!

- Obvezno djecu poučite načinu rukovanja eksplozivnim i pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.

- Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju te lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

- Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.

- Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!

- Djeci poručujemo da ne diraju nepoznate predmete, ne rastavljaju ih i ne pomičite! Zapaze li ih, odmah neka pozovu roditelje ili policiju!

- Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije - ljepše, ugodnije i svečanije!

Zakonska regulativa

Prema Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pirotehnička sredstva  se razvrstavaju na više kategorija, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva razreda F1, F2 i F3. 

Pirotehnička sredstva razreda F1 čine pirotehničke igračke, odnosno bengalske šibice, pucajuće šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, pucajuće žabice, bomboni, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva razreda F2 su petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i sl., a pirotehnička sredstva F3 razreda su rakete, fontane, vatrometne kutije, vodopadi, redenici, rimske svjećice te drugi slični proizvodi.

Za prekršaje korištenja pirotehničkih sredstava F2 i F3 razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, propisana je novčana kazna u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna.

Kazne roditeljima

Novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM* ili kaznom do 30 dana zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kaznit će se osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.

Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM.*

Kazneni zakon za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina.

Zakon predviđa i kazne za Nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je zatvorska kazna od 6 mjeseci do pet godina.

Člankom 264. Kaznenog zakona propisano je da će se osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, kaznit će se  kaznom zatvora do jedne godine. Predmeti i roba nedozvoljene trgovine će se oduzeti.

(*Novčane kazne u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira - NN, br. 5/90., 47/90. i 29/94. - izražene su u njemačkim markama, a danas se prilikom preračunavanja uzima u obzir posljednji vrijedeći tečaj te strane valute, odnosno onaj koji je vrijedio 31. prosinca 2001. godine).