Fotografija: Ilustracija/Foto: Getty Images/iStockphoto
Ilustracija/Foto: Getty Images/iStockphoto

NAKON GODINU DANA Policija otkrila tko je računalno prevario Bjelovarčanina: "Trag ih odveo u Latviju"

Zbog ovog će slučaja, na kojem su kriminalisti radili dugo vremena, Hrvatska morati zatražiti i međunarodnu pomoć, odnosono Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru progon će prepustiti LatvijiRačunalne prijevare sve su češće i brutalnije, građani ostaju bez velikih novčanih sredstava, a mnogi vjeruju da vješti kriminalci nikad neće biti pronađeni. No, upornost bjelovarskih policajaca isplatila se pa su nakon više od godine dana uspjeli ući u trag počinitelju kaznenog djela koji je 23-godišnjaka iz okolice Bjelovara oštetio za nešto manje od dvije tisuće eura. 

Upisao sve podatke s kartice

Sve se dogodilo krajem 2022. kada je mladić na internetskom oglasniku pronašao oglas za kupnju igraće konzole te stupio u kontakt s oglašivačem. Nakon dogovora o kupnji na svoj mobitel je zaprimio SMS poruku s linkom za uplatu gdje je, ne sumnjajući da se radi o prijevari upisao sve tražene bankovne podatke koji su vezani uz njegovu bankovnu karticu i autorizirao transakciju, pojasnili su u bjelovarsko-bilogorskoj policiji.

Nakon autorizaciji zaprimio je novi SMS s poveznicom za tehničku podršku, otvaranjem poveznice tražilo se da ponovno upiše svoje bankovne podatke što je učinio te ponovno autorizirao isplatu istog novčanog iznosa. 

Shvatio da je prevaren

Potom ga je kontaktirala nepoznata osoba koja mu je rekla kako transakcija nije provedena na što je on i treći put autorizirao isplatu, a zatim je zaprimio novi SMS s poveznicom u kojoj se nalazio obrazac za povrat sredstava gdje se nakon upisivanja traženih podataka ponovno tražila autorizacija što je po četvrti put učinio vjerujući da će dobiti povrat uplaćenih sredstava, što nije učinjeno, nakon čega je shvatio da je prevaren.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je počinitelj državljanin Latvije te je predmet proslijeđen Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru koji će u kaznenom postupku zatražiti međunarodnu pravnu pomoć države u kojoj je počinitelj, a koja će nastaviti kazneni progon, kažu u bjelovarsko-bilogorskoj PU. 

Iako su ovakvi slučajevi bezbrojni, nije naodmet ponoviti: Nikada i nikome ne odajte svoje podatke o kartici. Ako vam netko želi uplatiti novac, dovoljno je da mu date IBAN, a prije kupnje na internetu svakako provjerite da se radi o sigurnom prodavatelju.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!