Fotografija: Internet prijevare sve su češće/Foto: Unsplash
Internet prijevare sve su češće/Foto: Unsplash

"Sve više lažnih kupaca. Ne nasjedajte na WhatsApp poruke iz stranih država"

Pozivamo građane da budu posebno oprezni ako zaprime telefonski poziv u kojem se netko predstavlja kao trgovac te nudi ulagačke mogućnosti, uključujući ulaganja u dionice, zemljišta, zlato, kažu iz policije"S minimalnim ulaganjem do velike dobiti", poruka je koju sve češće sadrže brojni oglasi na internetu ili bilo kojim drugim medijima. Upravo taj moto posljednje vrijeme koriste prevaranti koji putem telefonskog poziva nude razna ulaganja. 

Stoga iz policije upozoravaju građane da budu posebno oprezni ako zaprime telefonski poziv u kojem se netko predstavlja kao trgovac te nudi ulagačke mogućnosti, uključujući ulaganja u dionice, zemljišta, zlato.

Sporne ulagačke kompanije

- Prevaranti često tvrde da ćete uz malo financijsko ulaganje imati visoku dobit, a prilikom razgovora koriste se i detaljima koji ostavljaju dojam da se radi o pravoj ulagačkoj kompaniji. Postoji mogućnost da netko na vašu štetu želi počiniti prijevaru. Prije nego donesete konačnu odluku o ulaganju, istražite kompaniju i njezine kontakte kako ne biste bili prevareni i kako ne biste izgubili novac koji ste uložili, savjetuju iz policije.

Također, sve je više slučaja prevare putem internet trgovine, a povećanje takvih slučajeva policija bilježi na jednom od najpoznatijih hrvatskih oglasnika.

Prevaranti s Njuškala

- Upozoravamo građane koji prodaju artikle putem interneta na povećan broj prijevara, pogotovo putem oglasnika "Njuškalo.hr". Prijevare su počinjene tako da je prodavač postavio oglas, a na oglas se javlja počinitelj prijevare i to putem aplikacije „WhatsApp“ s brojem iz strane države. Od prodavača traži dostavu predmeta putem dostavne službe te „WhatsApp“ porukom šalje link jedne od dostavnih službi. Otvaranjem linka, od prodavača se traže osobni podaci: ime, prezime, broj bankovnog računa, serijski broj kartice, rok valjanosti kartice te troznamenkasti CVV kod. Upisivanjem tih podataka te verifikacijskog koda, prodavaču umjesto primljene uplate za artikl koji prodaje, počinitelj „skida“ novac s računa, pojašnjavaju iz PU bjelovarsko-bilogorske. 

Zbog svega navedenog apeliraju na građane da nikada ne šalju novac osobama koje ne poznajete te nikome otkivaju detalje o svom bankovnom računu kao niti podatke o bankovnim karticama (serijski broj kartice, rok valjanosti kartice i CVV broj).