Fotografija: Oštećena lipa/Foto: HŠD ogranak Bjelovar
Galerija
Oštećena lipa/Foto: HŠD ogranak Bjelovar

Na Matoševom trgu u Bjelovaru uništen klon Gupčeve lipe star 15 godina

Stabalce je s nečim prelomljeno, a izgleda kao da ga je netko udario ili nasilno vijao. Drvce je ograđeno kolcima i žicom, rekla nam je Martina PavičićKome smeta klon jedinog živog svjedoka Seljačke bune iz davne 1573 godine, pitaju se u bjelovarskom ogranku Hrvatskog šumarskog društva. Naime, prema riječima predsjednice Ogranka Martine Pavičić, djelatnici Hrvatskih šuma u srijedu ujutro primijetili su prelomljeno stabalce posađeno još 2011. godine na Matoševom parku u Bjelovaru.

Gupčeva lipa na Matoševom trgu stara je oko 15 godina/Foto: HŠD ogranak Bjelovar
Gupčeva lipa na Matoševom trgu stara je oko 15 godina/Foto: HŠD ogranak Bjelovar

- Riječ je o prvom bjelovarskom klonu Gupčeve lipe, starom oko 15 godina, s obzirom na to da je prilikom sadnje bilo staro oko pet godina. Stabalce je s nečim prelomljeno, a izgleda kao da ga je netko udario ili nasilno vijao. Kao što se može vidjeti na fotografijama, drvce je ograđeno kolcima i žicom te stvarno ne znam kako je to uništeno, požalila se Martina Pavičić, predsjednica bjelovarskog HŠD-a.

Ima mu spasa

Dodala je i to da nažalost taj dio parka kamere ne pokrivaju pa ne znaju tko je i kada napravio taj vandalski čin. Srećom, klon poznate lipe po svemu sudeći nije nepovratno uništen.

- Kontaktirali smo djelatnike Cvjetnog ateljea Marina, koncesionara zaduženog za uređenje parkova u gradu, koji su nam rekli da ako se sanacija izvrši u roku od 72 sata, drvo se može spasiti. Imamo njihovu potvrdu da će danas to i učiniti, odnosno povezati stabljiku s voskom, nakon čega bi trebala ostati živa, objasnila nam je Pavičić dodavši da slučaj nisu prijavili policiji.

Riječ je o prvu kbjeovarskom klonu poznate lipe/Foto: HŠD ogranak Bjelovar
Riječ je o prvu kbjeovarskom klonu poznate lipe/Foto: HŠD ogranak Bjelovar

Ovakav čin doista zaslužuje svaku osudu te se nadamo da se ista sudbina ne čeka i nedavno posađen drugi klon Gupčeve lipe, u središnjem bjelovarskom parku, o čemu više možete pročitati ovdje