Fotografija: 
Čovjek je ostao bez ukupno 28 tisuća eura/Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX (Ilustracija)
Čovjek je ostao bez ukupno 28 tisuća eura/Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX (Ilustracija)

Muškarac (57) mislio da kupuje kriptovalute preko oglasa: "Ostao je bez 28 tisuća eura"

"Nakon uplate novca za kupovinu kriptovalute primio je više inozemnih poziva u kojima se od njega tražilo da uplati novac za proviziju, osiguranje i porez na temelju ostvarene dobiti", kažu u policijiJučer, 28. kolovoza, u Bjelovaru je dvoje građana prijavilo prijevaru putem oglasa na društvenim mrežama, javljaju iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Kako kažu, 57-godišnjak je prijavio kako je u svibnju ove godine na društvenoj mreži pronašao oglas za trgovanje kriptovalutama.

- Nakon uplate novca za kupovinu kriptovalute primio je više telefonskih poziva, s inozemnih telefonskih brojeva, u kojima se od njega tražilo da uplati novčana sredstva za proviziju, osiguranje i porez na temelju ostvarene dobiti. Muškarac je u više navrata uplatio zatražene novčane iznose, ali dobit od ulaganja u kriptovalute nije dobio čime je oštećen za više od 28 tisuća eura, pojašnjavaju iz policije.

Mislila da diže kredit

Prijevaru je prijavila i 61-godišnjakinja koja je na društvenoj mreži pronašla oglas za kreditiranje. Kontaktirala je oglašivača kojem je u svrhu realizacije kredita ustupila svoje osobne podatke i podatke o bankovnom računu.

- Za isplatu kredita od 61-godišnjakinje je u tri navrata zatražena uplata novčanih sredstava za javnobilježničke troškove i troškove poreza. Nakon uplate svih troškova u ukupnom iznosu većem od 2 tisuće eura, oštećena nije dobila kredit, kažu u policiji.

Ujedno upozoravaju građane kako je potreban dodatan oprez prilikom ulaganja ili kreditiranja putem oglasa na društvenim mrežama jer velik dio takvih oglasa je lažan i ima za cilj prevariti građane koji se odluče za ulaganje ili kreditiranje.

- Posebno treba biti sumnjičav prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit, a kod kreditiranja vrlo povoljne uvjete za realizaciju i otplatu kredita.

Prije ovakvih novčanih transakcija bilo bi dobro zatražiti nepristrani financijski savjet.

Ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima zato se čuvajte budućih prijevara, kažu u policiji.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!