Fotografija: 27-godišnji mladić je uhićen i doveden u postaju na kriminalističko istraživanje/Foto: Tea Cimaš/CROPIX (ilustracija)
27-godišnji mladić je uhićen i doveden u postaju na kriminalističko istraživanje/Foto: Tea Cimaš/CROPIX (ilustracija)

Mladić provalio u kuću u Bjelovaru pa u njoj naletio na vlasnika. Sad je iza rešetaka...

Policija je izdala detaljne upute kako bi se provale, ali i moguća šteta od njih, smanjile na najmanju moguću razinu. Donosimo ih u cijelosti...
Jedan je mladić u ponedjeljak poslijepodne pokušao provaliti u jednu kuću u sjevernom dijelu Bjelovara u kojoj se nalazio 37-godišnji ukućanin.

Muškarac je prvo čuo neke čudne zvukove, a onda i vidio provalnika koji je potom glavom bez obzira počeo trčati prema cesti.

Odgovarao opisu

Pozvana je policija koja je nedugo nakon toga u blizini pronašla 27-godišnjaka koji je odgovarao opisu kojeg im  je dao ukućanin. Mladić je uhićen i nad njim slijedi kriminalističko istraživanje.

Iz PU bjelovarsko-bilogorske ističu kako su provale u domove i krađe iz domova najčešća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Na temelju dosadašnjih iskustava i poznavajući stil i navike kradljivaca, policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela.

Preporuke policije

Stoga iz PU bjelovarsko-bilogorske preporučuju slijedeće:

Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata

Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata pa se osigurajte ''špijunkom'' kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa.

Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično pa ugradite dodatnu zaštitu.

Provalnici često proučavaju navike žrtve pa su u opasnosti stariji, bolesni, osobe s invaliditetom, osobe koje žive same i djeca. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede ili policiju.

Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično. Lopovi znaju da ondje treba prvo tražiti.

Ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da:

*Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja).

*Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima.

*Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići.

*Organizirate da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić.

*Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja.

*Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da postanete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192.