Fotografija: Ilustrativna fotografija/Foto: Getty Images/iStockPhoto
Ilustrativna fotografija/Foto: Getty Images/iStockPhoto

Mjesecima držao roba u okolici Pakraca: "Tukao ga je i tjerao da radi najteže fizičke poslove"

Osumnjičeni 38-godišnjak je omalovažavao svog roba koji je živio u jednoj prostoriji izvan kuće, bez pristupa kupaoniciMuškarac u dobi od 38 godina završio je mjesec dana iza rešetaka zbog sumnje da je počinio kazneno djelo trgovanja ljudima, izvijestili su ODO Bjelovar.

Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru provelo je dokaznu radnju prvog ispitivanja uhićenog 38-godišnjeg hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči da je od kolovoza 2023. godine do 24. siječnja 2024., u jednom mjestu na području Požeško-slavonske županije počinio navedeno kazneno djelo u namjeri da oštećenika iskoristi za služenje i fizički rad, koristeći njegove teške životne i obiteljske prilike te sniženu intelektualnu sposobnost.

Batine umjesto plaće

Kako neslužbeno doznajemo, sve se to događalo u jednom mjestu u okolici Pakraca. Žrtva je ispričala kako je kod muškarca došla raditi, ali je umjesto plaće dobivala svakodnevno batinjanje i ponižavanje. Tijekom ispitivanja konfuzno je objašnjavao što se dogodilo. Navodio je kako mu je 38-godišnjak obećao plaću koju nikad nije vidio. Tvrdio je da je u više navrata zlostavljan i fizički napadan. 

- Osnovano se sumnja da je, nakon što je oštećenik došao živjeti kod njega i raditi kako bi mu vratio dug, lažno mu naveo da će za rad u građevini dobivati dnevnicu od 40,00 eura, pa je oštećenik obavljao radove za koje mu je povremeno platio deset eura, a najčešće ništa te ga fizički napadao, prijetio mu i omalovažavao ga. Sumnja se i da mu je povećavao iznos duga kako bi oštećenik dulje radio za njega bez naknade pa je oštećenik zbog straha nastavio obavljati fizičke poslove te živio u prostoriji izvan obiteljske kuće, bez pristupa kupaonici - kažu u Općinskom državnom odvjetništvu i dodaju kako je sudac istrage Županijskog suda u Bjelovaru prihvatio prijedlog državnog odvjetnika i protiv 38-godišnjaka odredio istražni zatvor u trajanju od trideset dana zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Doznajemo kako se radi o osobi smanjenih intelektualnih mogućnosti, što će se u postupku posebno gledati kao otegotna okolnost jer je iskorištena žrtvina teška zdravstvena i osobna situacija. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!