Fotografija: Foto: Darko Tomaš/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Darko Tomaš/CROPIX (Ilustracija)

LUDI ZA ORUŽJEM Jedan grad u BBŽ-u prednjači po naoružanju: "Najteže se odriču pušaka"

Iako je oružje moguće dragovoljno predati bez ikakvih pitanja i sankcija, oni kojima ga pronađe policija suočit će se s prekršajnom ili kaznenom prijavomKao i u gotovo svemu u životu postoje lakši i teži način, a ovog puta to ćemo načelo primijeniti na oružje u bjelovarsko-bilogorskoj županiji. 

Naime, iako policija kontinuirano provodi akciju "Manje oružja, manje tragedija", u sklopu koje građani bez ikakvih pitanja ili sankcija mogu predati oružje koje neovlašteno imaju, mnogi se na kraju suoče s posljedicama jer im oružje pronađe i zaplijeni policija pa pritom "zarade" kaznenu prijavu. 

Policija zadovoljna rezultatima

U PU bjelovarsko-bilogorskoj kažu nam kako su ipak zadovoljni rezultatima prošlogodišnje akcije, odnosno s brojem dragovoljno predanog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Građani su tako lani policiji predali 26 pušaka te 12 pištolja i revolvera, kao i 17 komada oružja kategorija "C" i "D". 

U policijskom je depou do uništenja pohranjeno i 12.876 komada streljiva različitog kalibra, čak 60 ručnih bombi te 14 mina, 145 ostalog rasprskavajućeg oružja i 1,7 kilograma različitog eksploziva. 

- Zbrajajući rezultate možemo konstatirati da je iz godine u godinu velik broj dragovoljno predanog oružja i streljiva te eksplozivnih sredstava što zasigurno znači da građani prepoznaju dobrobiti ove akcije. Ministarstvo unutarnjih poslova već sedamnaestu godinu neprekidno provodi preventivno-edukativnu akciju „Manje oružja, manje tragedija“ s ciljem veće sigurnosti građana, a kojom je omogućena dragovoljna predaja neregistriranog oružja i drugih eksplozivnih sredstava, ali i pirotehničkih sredstava bez ikakvih prekršajnih ili kaznenih sankcija. To je najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti UN-a u kojoj su do sada sudjelovali brojni građani Hrvatske i pritom policiji predali veliku količinu oružja i drugih eksplozivnih sredstava - ističu u policiji. Doznajemo i da iz nekog razloga građani policiju radi predaje oružja najviše zovu u mjesecu svibnju. 

Lakše se odriču streljiva

No, unatoč sustavnoj kampanji i upućenim pozivima, i dalje neki građani ne žele dragovoljno predati eksplozivna sredstva ili registrirati oružje koje nezakonito posjeduju već ih čuvaju u svojim domovima pa je policija nakon pronalaska prinuđena ih sankcionirati.

- Tada govorimo o privremeno oduzetom oružju koje je policija oduzela od građana. Privremeno oduzeto oružje, streljivo i eksplozivna sredstva su predmeti kaznenog, prekršajnog ili upravnog postupka - objašnjavaju. 

A takvih je, iz samo njima znanih razloga, lani bilo više nego onih koji su se odlučili za lakši način. 

Tako je 2023. na bjelovarsko-bilogorskom području policija operativnim radom pronašla i privremeno poduzela 103 puške, 35 pištolja i revolvera, 23 komada oružja kategorije "C" i "D", 11.108 komada streljiva različitog kalibra, te sedam ručnih bombi. 

Svo oružje, streljivo i eksplozivna sredstva su privremeno oduzeta  do okončanja postupaka i ono se nalazi u skladištu ubojite opreme nadležnih policijskih postaja/policijske uprave.

- Postupanje s njim je u skladu sa zakonskim odredbama ovisno o postupku koji se vodi, a uglavnom ako se radi o kaznenom ili prekršajnom postupku ti predmeti se uništavaju - objašnjavaju u policiji. Gledajući statistiku, nemoguće je ne primijetiti kako se građani radije odriču bombi, eksploziva i streljiva nego pušaka i revolvera. 

Zatražili smo i informacije o rasprostranjenosti ubojitih sredstava na području Županije. Tu je statistika također zanimljiva pa iz nje proizlazi da su stanovnici Garešnice i Grubišnog Polja najnaoružaniji kada je u pitanju repetirajuće ili poluautomatsko oružje. Policija je lani zaplijenila sedam komada dugog automatskog oružja, po dva na području Policijskih postaja Grubišno Polje i Garešnica te jedno na području Daruvara, dok je jedno oduzela služba kriminalističke policije, što je ukupno trinaest dugih automatskih pušaka. 

Najmanje streljiva u Čazmi

Pronađeno je sedam ručnih bombi, od čega je četiri oduzela krim-policija, a jedna je oduzeta u Čazmi te dvije u Bjelovaru. Poredak se mijenja kada je u pitanu repetirajuće i poluautomatsko oružje kojeg je lani zaplijenjeno 68. Bjelovarska je policija tako zaplijenila 12 komada repetirajućeg oružja, četiri poluautomatska te pet pištolja i revolvera. Daruvarska policija pronašla je deset komada repetirajućeg oružja te šest pištolja i revolvera, dok je u Garešnici zaplijenjeno 19 komada repetirajućeg oružja i sedam pištolja i revolvera. 

Grubišno polje ipak je neslavni rekorder u ovoj kategoriji jer je tamo pronađeno 28 komada, od čega petnaest komada repetirajućeg oružja, četiri poluautomatska oružja i devet pištolja i revolvera. Naoružani su bili i u Čazmi gdje je također pronađeno 26 komada oružja ove kategorije i to šest repetirajućeg, 14 poluautomatskog te šest pištolja i revolvera. Služba krim policije oduzela je osam komada takvog oružja. 

Grubišno Polje prednjači i u streljivu, jer je tamo pronađeno 4426 komada. Slijedi Bjelovar s 3.601, te Garešnica s 1.867, nakon čega dolaze Daruvar s 1.046 te Čazma s 148 komada streljiva, dok je krim-policija oduzela dvadeset komada. 

Svi oni kojima je oružje na ovaj način oduzeto suočit će se s prekršajnom ili kaznenom prijavom, odnosno novčanom pa čak i zatvorskom kaznom. Čini se je ipak mnogo jednostavnije nazvati 192 i bez ikakvih problema, anonimno predati nelegalno oružje. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!