Fotografija: Brzina se mjerila na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima i izvan naselja/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Brzina se mjerila na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima i izvan naselja/Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

Kroz Uljanik projurio sa 107 km/h, ograničenje je tamo 50 km/h

U svega osam sati policijski službenici utvrdili su ukupno 105 prometnih prekršaja, a budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja utvrđeno je 97 takvih prekršajaBrzina neprimjerena uvjetima i nepropisna brzina najčešći su uzrok prometnih nesreća na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u devet mjeseci ove godine, izvijestili su iz bjelovarske policije.

Represivna akcija

Stoga su djelatnici Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u četvrtak, od 12 do 20 sati proveli najavljenu preventivno-represivnu akciju u prometu na području ove policijske uprave. 

- Tom prilikom policijski službenici su utvrdili ukupno 105 prometnih prekršaja, a budući da je ova akcija ciljano bila usmjerena na sankcioniranje prekoračenja dozvoljene brzine kretanja utvrđeno je 97 takvih prekršaja. U naseljima je utvrđen 51 prekršaj je u prekoračenju 10-20 km/h iznad dozvoljene brzine kretanja, 25 prekršaja u rasponu od 20-30 km/h, 19 prekršaja 30-50 km/h te dva prekršaj preko 50 km/h. Izvan naselja nije utvrđen niti jedan prekršaj prekoračenja dozvoljene brzine kretanja, poručili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Rekorder u Uljaniku

Mjesto najveće izmjerene brzine bilo je u Uljaniku i ona je iznosila 106 km/h na dionici ceste na kojemu je ograničenje 50 km/h.

Suradnja s medijima, objavljivanje i praćenje tijeka akcije ključni su za podizanje svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Broj prometnih nesreća

- Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u razdoblju od siječnja do rujna 2021. godine evidentirano je 465 prometnih nesreća, što je povećanje za 13,7 posto u odnosu na isti period 2020. godine kada ih se dogodili 409. U istom razdoblju najčešće okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama bile su ostale greške vozača (85), nepoštivanje prednosti prolaska (78) te brzina neprimjerena uvjetima (63), kažu iz policije

Brzina kao uzrok prometnih nesreća

U razdoblju od siječnja do rujna 2021. godine evidentirano je 85 prometnih nesreća kojima je uzrok brzina (nepropisna brzina i brzina neprimjerena uvjetima) što je smanjenje za 7,6 posto u odnosu na isti period 2020., kada ih se dogodilo 92.

- U prvih devet mjeseci ove godine na području naše policijske uprave evidentirano je 8 858 prekršaja nepropisne brzine, dok je ukupno evidentirano 16 612 prekršaja čime udio prekršaja nepropisne brzine u ukupnom broju prekršaja iznosi 53,3 posto, dodaju iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Policija podsjeća

Brzina kao uzrok prometne nesreće može biti nepropisna (nepoštivanje ograničenja brzine izraženih prometnim znacima ili prometnim pravilima) ili neprilagođena (brzina kretanja vozila nije usklađena sa stanjem kolnika, s karakteristikama prometnica, s gustoćom prometa i dr.).

- Brzina kretanja vozila u naselju je ograničena na 50 km/h, iako se prometnim znacima ograničenje brzine može smanjiti na npr. 40 km/h ili povećati na npr. 60 km/h. Brzina van naselja ograničena je prometnim pravilom na 90 km/h iako se ona, poradi određenih sigurnosnih razloga, može i smanjiti, zaključili su iz bjelovarske policije. 

Svi vozači motornih vozila moraju brzinu kretanja svog vozila uskladiti s ograničenjima brzina kretanja u naselju i van naselja te moraju pratiti događaje na prometnici, postavljenu prometnu signalizaciju, stanje kolnika i vremenske prilike i u skladu s time smanjiti brzinu kretanja svog vozila.