Fotografija: Ministarstvo unutarnjih poslova RH objavilo je savjete kako se pripremiti i zaštititi u maloprodaji na internetu / infografika:MUP RH
Ministarstvo unutarnjih poslova RH objavilo je savjete kako se pripremiti i zaštititi u maloprodaji na internetu / infografika:MUP RH

Kako prevariti prevarante na internetu?

Ovogodišnja kampanja posebno je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napadaVeći promet na društvenim mrežama i praktičnost učinili su internetsku kupnju i prodaju proizvoda nositeljem moderne trgovine, a pandemija COVID-19 sve više potiče potrošače da se okrenu kupovini putem interneta. Veća prodaja i promet znače i veći prihod tvrtkama ali isto tako i veći broj prijevara, jer kriminalci imaju još više mogućnosti za krađu kako od potrošača tako i od trgovaca. 

Kako bi pripremili i zaštitili prodavače koji su na meti cyber prevaranata, redarstvene vlasti 16 zemalja, uključujući i Hrvatsku, surađuju s EUROPOL-ovim Centrom za kibernetički kriminalitet i Vijećem za rizike trgovaca kako bi podijelili praktične savjete o tome kako nadmudriti kriminalce koji pokušavaju zloupotrijebiti praksu i doživljaj internetske kupovine.

Kako je izvjestio naš MUP, ovogodišnja kampanja posebno je usmjerena na elektroničke trgovce, pomažući im u boljem prepoznavanju prijevara na njihovim platformama i osnažujući ih da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje poslovanje i kupce od napada.

Prijetnja koju predstavljaju ti kriminalci vrlo je stvarna: uoči ove kampanje brojne su zemlje provodile operativne akcije koje su samo prošli mjesec rezultirale uhićenjem 22 takva e-prevaranata.

„Vrhunac sezone za cyber kriminalce i prevarante je pred vratima (Božić). Često će tvrtke shvatiti da su provele lažne transakcije tek tjednima ili čak mjesecima kasnije. Zbog toga je prijevara s elektroničkom trgovinom toliko opasna – jer dok sve uključene strane prepoznaju prijevaru, može biti prekasno pronaći počinitelja. Zato je prevencija najbolje rješenje. EUROPOL surađuje sa svojim partnerima iz policije i privatnog sektora u akciji eComm 2020 kako bi zaštitio tvrtke i kupce od takvih napada.", izjavio je Edvardas Šileris, voditelj EUROPOL-ovog centra za cyber kriminalitet (EC3), a prenijelo naše Ministarstvo unutarnjih poslova.

Bernhard Schafrath, detektiv austrijske kriminalističke policije, pak kaže kako su godinama veliki trgovački centri poduzimali sveobuhvatne mjere kako bi zaštitili svoje poslovanje od krađa, provala i slično.

"U 21. stoljeću internetske tvrtke moraju poduzeti slične mjere kako bi se zaštitile od prijetnji kao što su prijevare, krađe identiteta i „paket mazge“. Kampanja podizanja svijesti koja se danas pokreće temelji se na iskustvu brojnih provedenih istraga prijevara različitih vrsta, a cilj joj je pomoći trgovcima da bolje prepoznaju i riješe sigurnosne praznine na svojim platformama “, rekao je Schafrath.

Kako zaštititi svoje elektroničko poslovanje/trgovinu?

Preusmjeravanje vašeg poslovanja u svijet elektroničke trgovine velik je korak. Postoji niz jednostavnih mjera koje možete poduzeti za sigurniju prodaju.

EUROPOL-ov centar za kibernetički kriminalitet za početak je sastavio nekoliko uputa:

• Upoznajte svoj proizvod: neki su proizvodi rizičniji za prodaju od drugih. Primjerice, prodaja sitnih predmeta koji se lako mogu preprodati i za koje već postoji potražnja rizičnija je od osobno dizajniranih predmeta.

• Upoznajte svog kupca: ako prihvaćate plaćanja karticama i kupcima šaljete vrijednu robu, htjeli biste znati kome šaljete predmete, zar ne?

• Uspostavite sigurne načine plaćanja: banka putem koje obavljate transakcije karticama može vas savjetovati. Odabir sigurnog načina plaćanja ograničit će rizik od prijevare.

• Koristite pouzdanu uslugu dostave: odaberite način dostave gdje možete biti sigurni u profesionalno rukovanje vašom robom i rješavanje mogućih sporova zbog neisporuke.