Fotografija: 
Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Niksa Stipanicev/CROPIX (Ilustracija)

IZGUBIO NOVAC UMJESTO DA GA ZARADI Htio prodati usisavač pa ostao bez 4250 eura

Nakon što su dogovorili prodaju, 31-godišnjak je neoprezno ukucao tražene podatke svog M-tokena i jednokratnu zaporku, špto je bilo dovoljno da nepoznati počinitelj krene trošiti njegov novacU još jednom slučaju prijevare putem interneta novac je izgubio 31-godišnjak iz Čazme. 

Kako javlja bjelovarsko-bilogorska policija, on im se u četvrtak obratio i prijavio što mu se dogodilo. Muškarac je, naime, htio prodati svoj usisavač preko interneta te je postavio oglas na jednom internetskom oglasniku. Ubrzo mu se javio zainteresirani "kupac" te su dogovorili kupoprodaju. 

Otkrio mu sve podatke

No, nakon što su postigli dogovor, muškarcu je stigla poveznica, odnosno, "link" u kojem je morao unijeti podatke sa svog M-tokena za internetsko bankarstvo i jednokratnu zaporku. 

Bilo je to sasvim dovoljno da nepoznati cyberkriminalac te podatke iskoristi za svoje zlodjelo. Počeo je trošiti muškarčev novac te je u nekoliko kupnje preko interneta "počistio" račun 31-godišnjaka za čak 4.250 eura. U tijeku je kriminalističko istraživanje. 

Policija opetovano upozorava na ovakve i slične prijevare koji se u digitalno doba pretvaraju u vrlo čest oblik kriminala. Svaki puta ističe se isto, ali očito nije naodmet ponoviti -  svoje podatke o računu poput tokena, PIN-a, zaporke, CCV broja (otisnutog na poleđini) i slično ne otkrivajte nikome! Ako nešto želite prodati, a kupac kupiti, da vam uplati novac dovoljno je poslati mu IBAN broj svog računa, dok su dostupne i sigurne aplikacije za primanje novca poput AirCasha, Revoluta i KEKSpaya...

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!