Fotografija: Policajci su izuzeli pronađene tragove i odnijeli ih na analizu/Foto: Admir Buljubašić/CROPIX (ilustracija)
Policajci su izuzeli pronađene tragove i odnijeli ih na analizu/Foto: Admir Buljubašić/CROPIX (ilustracija)

Iz nezaključane kuće u Đulovcu ukrao računalo vrijedno 7000 kuna

Nepoznati je lopov u nedjelju u kasnim večernjim satima iz kuće u kojoj se u to vrijeme nije nalazio nitko od ukućana, ukrao računalo u vlasništvu 35-godišnjakinjePoliciji zasad nepoznati lopov ukrao je u nedjelju u kasnim večernjim satima računalo iz jedne nezaključane kuće u Đulovcu.

Prema priopćenju PU bjelovarsko-bilogorske, nepoznati je lopov iz nezaključane kuće u kojoj se u to vrijeme nije nalazio nitko od ukućana, ukrao računalo u vlasništvu 35-godišnjakinje, koja nastalu materijalnu štetu procjenjuje na sedam tisuća  kuna.

Policija je obavila očevid na mjestu događaja i pokrenula intenzivnu potragu za lopovom i ukradenim računalom.

Policija savjetuje

Iz policije ističu kako su provale u domove i krađe iz domova najčešća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Na temelju dosadašnjih iskustava i poznavajući stil i navike kradljivaca, policija savjetuje građanima da i sami poduzmu određene samozaštitne mjere i radnje kako ne bi postali žrtve ovih kaznenih djela. Preporučaju sljedeće:

* Uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Sjetite se i otvorenog prozora ili balkonskih vrata

* Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

* U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata pa se osigurajte ''špijunkom'' kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa.

* Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično pa ugradite dodatnu zaštitu.

* Provalnici često proučavaju navike žrtve pa su u opasnosti stariji, bolesni, osobe s invaliditetom, osobe koje žive same i djeca. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da nazovu vas, susjede ili policiju.

* Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično. Lopovi znaju da ondje treba prvo tražiti.

* Ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja, pobrinite se da:

* Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja).

* Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima.

* Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići.

* Organizirate da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić.

* Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja.

* Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.