Fotografija: Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

Isprosili od žene 10 eura i onda joj iz novčanika uzeli još 80: "Pokrali je dok im je točila vodu"

Kako bi se zaštitili od takvih prijevara, važno je provjeriti identitet nepoznatih osoba prije nego im otvorite vrata, poručuju iz policijeDvije policiji zasad nepoznate osobe prevarile su 79-godišnju ženu jučer u Čazmi i od nje ukrali novac.

Naime, kako je izvijestila PU bjelovarsko-bilogorska, dvije osobe posjetile su 79-godišnju ženu i od nje isprosile 10 eura. No, nakon što su primijetili da je žrtva izvadila novac, odvratili su joj pažnju zatraživši čašu vode i iz njezinog novčanika ukrali 80 eura.

Na meti lopova

Starije osobe često postaju mete kaznenih djela prevara i krađa, a počinitelji koriste razne trikove kako bi se domogli njihovih domova i novca (mogu li dobiti čašu vode, trudna sam i loše mi je, imate li papira i olovku, vaš susjed nije kod kuće htio bih mu ostaviti poruku, moram brzo telefonirati, dogodila mi se nesreća)

Kroz lažno predstavljanje kao zaposlenici plinare, vodovoda, serviseri ili čitači brojila, oni prilaze žrtvama s namjerom izvlačenja novca ili vrijednih predmeta. Isto tako, već se puno puta dogodilo da prevaranti dolaze na kućni prag i predstavljaju se kao prodavači posuđa, deka, masažera i drugih  proizvoda.

Kako se zaštititi?

Kako bi se zaštitili od takvih prijevara, važno je provjeriti identitet nepoznatih osoba prije nego im otvorite vrata. Korištenje sigurnosnog lančića može biti korisno kao dodatni sloj zaštite. Nikada ne biste trebali puštati neznane osobe u svoj stambeni prostor niti im davati novac. Također, treba biti oprezan prilikom "službenih plaćanja", jer takve transakcije obično nisu gotovinske i ne vrše se na kućnom pragu.

Važno je imati na umu da se podaci o rođacima ili prijateljima ne bi trebali davati nepoznatim osobama putem telefona. Ako vam susjedi zatraže da preuzmete pošiljku, to biste trebali učiniti samo ako su vas oni sami zamolili za tu uslugu. Također, treba biti oprezan pri puštanju radnika u svoj stan, dopuštajući pristup samo onima koje ste vi sami naručili. U slučaju posjeta službenih osoba, uvijek tražite njihovu identifikaciju kako biste bili sigurni u njihovu autentičnost.

Preventivne mjere

Važno je podići svijest o ovakvim prijevarama i educirati starije osobe o preventivnim mjerama kako bi se zaštitile od mogućih prevara. Pozivamo sve građane da budu pažljivi, oprezni i da se savjetuju s obitelji, prijateljima ili lokalnim policijskim službama kako bi zaštitili svoju sigurnost i imovinu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!