Fotografija: Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

Ilegalno vodila dom za starije i nemoćne osobe u Čazmi: "Mora platiti 600 eura kazne"

Žena je pružala socijalne usluge smještaja za dvoje starijih i teško bolesnih odraslih osoba bez dozvole, a smještaj im je naplaćivala 500 kuna mjesečno57-godišnja direktorica jedne tvrtke napravomoćno je osuđena na Općinskom sudu u Bjelovaru jer je tijekom 2020. bez dozvole vodila brigu o starim i nemoćnim osobama. 

Brinula o starima i bolesnima

Kako se navodi u presudi, ona je dana 10. lipnja 2020. godine kući u Čazmi pružala socijalne usluge smještaja za dvoje starijih i teško bolesnih odraslih osoba bez rješenja (licencije) o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga smještaja starim i teško bolesnim odraslim osobama, a smještaj im je naplaćivala 500 kuna mjesečno.

U poduljoj presudi kojom je direktorica kažnjena sa 663 eura kazne i 100 eura paušalnih troškova postupka objašnjava se kako je njoj istekla dozvola za rad koju je krenula obnavljati 2021.. No, to joj nije puno pomoglo jer je dvoje starih i bolesnih osoba u kuću smjestila bez dozvole godinu dana ranije.

Pokušala naknadno ozakoniti rad

U završnoj riječi njen odvjetnik izjavio je da optužena ne poriče je obavljala socijalnu uslugu bez rješenja o ispunjavanju minimalnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga, smještaja starim i teško bolesnim odraslim osobama.

Međutim, ističe da nije postojala namjera počinjenja prekršaja jer je optužena bila u zabludi da je registracijom pravne osobe riješila i pitanje ilegalnosti obavljanja svoje djelatnosti, tj. da je time udovoljila i uvjetima za pružanje socijalnih usluga. Molio je sud da se uzme u obzir činjenica da je odmah nakon što je inspekcija utvrdila da nema licencije, istu zatražila i u najbržem roku ishodila i dalje radila bez potrebne dozvole.

Sklapala fiktivne ugovore

- U trenutku inspekcijskog nadzora u obiteljskoj kući optužene nalazile su se dvije starije i teško bolesne odrasle osobe, a u tom trenutku ona nije imala nikakav ugovor ili rješenje nadležnih tijela o smještaju starijih i teško bolesnih odraslih osoba.Tek nakon inspekcijskog nadzora poduzima aktivnosti da "ozakoni"; svoje poslovanje te s istim osobama sklapa fiktivne Ugovore o zasnivanju osobne služnosti u obiteljskoj kući u kojoj je suvlasnica i u kojoj i sama prebiva i na čijoj adresi je i registrirano sjedište njezine tvrtke. Isto tako sklapa fiktivne ugovore o pružanju socijalnih usluga pomoći u kući bez osnivanja Centra za pomoć u kući, i to u svojoj kući, u kući u kojoj i sama prebiva - stoji u obrazloženju presude.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!