Fotografija: 
Foto: Niksa Duper/CROPIX (Ilustracija)
Foto: Niksa Duper/CROPIX (Ilustracija)

HOROR KOD PAKRACA Izmišljao nove dugove kako bi roba mogao još više izrabljivati

Stanovnici mjesta odakle je muškarac s intelektualnim teškoćama kažu da su institucije odavno morale vidjeti kako on nije za samostalan život te ga zbrinuti u institucijiHrvatsku je sablaznio slučaj u kojem je 38-godišnjak s područja Pakraca optužen da je mjesecima fizički i psihički zlostavljao muškarca s intelektualnim teškoćama te ga ostavljao da živi u objektu izvan obiteljske kuće, gdje nije imao kupaonicu i tjerao ga na teške fizičke poslove. 

Informacije o ovom slučaju, u kojem je bjelovarski sud 38-godišnjaku zbog sumnje na trgovanje ljudima, odredio jednomjesečni istražni zatvor, cure na kapaljku. Predmet vodi Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, no oni ne daju informacije o tijeku istrage.

Viđali ga na biciklu

Neslužbeno doznajemo da su policijske izvode provodili službenici PU požeško-slavonske, dok je žrtva iz predgrađa jednog grada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Navodno je riječ o muškarcu u tridesetim godinama koji živi sam.

- Njegova je kuća nekoliko kilometara udaljena od ovog naselja, ali ga znamo, uvijek je dolazio biciklom. Posljednjih mjeseci nismo ga viđali. Znam da je upao u neke probleme s novcem, ne znam detalje - kaže nam stanovnikmjesta iz kojeg je oštećeni muškarac. Dodaje da mu nije jasno zašto institucije ranije nisu reagirale jer je bilo jasno da muškarac ne može sam brinuti o sebi te da mu je nužna stručna pomoć. 

Njegov "robovlasnik" nalazi se sada u istražnom zatvoru, a prema dosad prikupljenim informacijama sumnja se da je nesretnog muškarca tjerao na teške fizičke poslove. Stoji to i u priopćenju ODO-a koje navodi da je muškarac u tešku situaciju doveden nakon što je u kuću svog mučitelja došao otplatiti dug. No, on mu nije plaćao dogovorenu dnevnicu od četrdeset eura, nekada bi mu platio po deset eura, a nekada ni toliko. Istovremeno, konstantno je izmišljao nove razloge zašto muškarac sve više duguje.

Dug je stalno rastao

- Nalazio mu je razne poslove na građevini u ovom području, sve do Kutine. Nekada bi mu platio, uglavnom ne, a uvijek bi mu govorio da je dužan i da mora otplatiti dug koji je stalno rastao - govori nam izvor blizak istrazi. 

Doznajemo i kako je muškarac sam prijavio slučaj, no istražiteljima je vrlo konfuzno uspio objasniti što se točno događalo i to mjesecima, od lanjskog kolovoza pa sve do 24. siječnja kada je 38-godišnjak napokon uhićen. Zastupa ga bjelovarski odvjetnik Ozren Korušec koji nam nije želio reći više informacija o slučaju, pa čak ni to je li njegov klijent prilikom prvog ispitivanja iznosio obranu. 

ODO ga tereti za uspostavu ropstva, odnosno trgovanje ljudima iz članka 106., stavak 1. Kaznenog zakona za što će muškarac, dokaže li mu se krivnja, u zatvor na razdoblje od jedne do najviše deset godina. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!