Fotografija: Protiv uhvaćenog dvojca slijedi podnošenje kaznene prijave /Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)
Protiv uhvaćenog dvojca slijedi podnošenje kaznene prijave /Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX (ilustracija)

Dvojica umirovljenika podigačima vadili ribu na lateralcu u Sišćanima pa ih uhvatila policija

Iako maksimalna zatvorska kazna za ovo kazneno djelo iznosi tri godine, spomenuti dvojac najvjerojatnije će se „izvući“ s upozorenjem ili eventualnom manjom novčanom kaznomDvojicu muškaraca u dobi od 67 i 71 godinu proteklog četvrtka ribočuvar je zatekao u lovu ribe s mrežama na kanalu rijeke Česme u blizini mosta na izlazu iz mjesta Sišćani, izvijestili su iz Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske.

Kako kažu, tom prilikom oduzete su im dvije mreže i 18. riba. Protiv obojice slijedi podnošenje kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru zbog počinjenja kaznenog djela „Protuzakonit lov i ribolov“ iz članka 204. stavka 2. Kaznenog zakona.

Do tri godine zatvora

Prema tom članku onaj tko lovi divljač, ribu ili druge slatkovodne ili morske organizme na način ili sredstvima kojima se oni masovno uništavaju ili upotrebom nedopuštenih pomoćnih sredstava, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. 

Neslužbeno doznajemo da su zatečeni na lateralnom kanalu u blizini mosta na izlazu iz Siščana u smjeru Kabla, a ribu su vadili podigačima. Iako maksimalna zatvorska kazna iznosi tri godine, spomenuti dvojac najvjerojatnije će se „izvući“ s upozorenjem ili eventualnom manjom novčanom kaznom, ukoliko nisu recidivisti. 

Nema puno krađa

Recimo i to da se u ovakvim slučajevima riba oduzeta predaje vlasniku, bilo da je riječ o nekom društvu ili privatnoj osobi. U razgovoru s bjelovarskim ribičima doznali smo da ovakvi slučajevi srećom nisu česti u našoj županiji, dok je krađa ribe u Podravini puno učestalija pojava.