Fotografija: Policija je napravila očevid na mjestu događaja/Foto: Ivo Ravlić/CROPIX (ilustracija)
Policija je napravila očevid na mjestu događaja/Foto: Ivo Ravlić/CROPIX (ilustracija)

Dva mladića i žena u Grubišnom Polju opljačkali ženu (78) koja im je dala vode jer su bili žedni

Dok im je točila vodu, njih troje počelo je glasno razgovarati što je ženi postalo sumnjivo pa je otišla po supruga koji se nalazio u dvorištu iza kućeŽena od 78 godina ostala je bez novca nakon što su je jučer oko 14.40 sati u Ulici braće Radića opljačkala dva muškarca i jedna žena.

Naime, kako je izvijestila PU bjelovarsko-bilogorska, dvije mlađe muške i jedna ženska osoba ušli su kroz otključana ulazna vrata kuće i 78-godišnju vlasnicu tražili vode jer su žedni.

Sve ispreturali

Dok im je točila vodu, njih troje počelo je glasno razgovarati što je ženi postalo sumnjivo pa je otišla po supruga koji se nalazio u dvorištu iza kuće. Kada su se vraćali prema kući, vidjeli su kako dva mladića i žena trčećim korakom bježe iz dvorišta.

Ušavši u kući, vidjeli su da je sve ispreturano i da im nedostaje novac.

- Slijedi daljnji rad na otkrivanju počinitelja. Muške osobe koje su ušle u kuću i tražile vode mlađe su životne dobi, dok je žena srednje dobi i tamnije puti - kažu u policiji.

Policija upozorava

Iz policije upozoravaju na činjenicu da su građani starije životne dobi najčešće žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima (posebice starijim građanima) savjetuje se sljedeće:

- Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!

- Ukoliko se predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!

- Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!

- Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku!

- Samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih!

- Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!

- Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!

- Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!

Posumnjate li da vas netko želi prevratiti i opljačkati, odmah obavijestite policiju na broj 192!