Fotografija: Policija ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu zbog dojave o bombi/Foto: Davor Pongracic/CROPIX
Galerija
Policija ispred Općinskog građanskog suda u Zagrebu zbog dojave o bombi/Foto: Davor Pongracic/CROPIX

Dojave o bombama na sudovima diljem Hrvatske. Evakuiran i bjelovarski Županijski sud

Poruka odaslana jutros s maila RESSISTANCE na niz adresa je prijeteća, napisana bez točke i zareza i u njoj se pošiljatelj čak i zahvaljuje primateljimaDojave o bombi u obliku prijetećeg maila stigle su jutros na sudove diljem zemlje, javlja Jutarnji.hr

Kako neslužbeno doznajemo, jedna od njih stigla je i na Županijski sud u Bjelovaru. Svi zaposlenici su evakuirani iz zgrade koja je u ovom trenutku pod opsadom policije.

Google prevoditelj?

- Upoznati smo s anonimnim dojavama o navodno postavljenim eksplozivnim napravama na objektu pravosudnog tijela u Bjelovaru. Na lokaciju su upućeni policijski službenici protueksplozijske zaštite kako bi provjerili istinitost dojave i poduzeli druge mjere i radnje u toj nadležnosti, potvrdili su za MojPortal iz PU bjelovarsko – bilogorske.

Županijski sud u Bjelovaru/Foto: Martina Čapo
Županijski sud u Bjelovaru/Foto: Martina Čapo

Poruka odaslana jutros s maila RESSISTANCE na niz adresa je prijeteća, napisana bez točke i zareza i u njoj se pošiljatelj čak i zahvaljuje primateljima.

"U sudu je postavljena bomba. Mi nismo u ratu s običnim građanima. Molimo napustite zgradu. Ne treba nam smrt. Cilj. Uništavanje zgrada. Molim te, nemoj to ignorirati. Naša upozorenja." Nije za isključiti da ju je pošiljatelj pisao pomoću Google prevoditelja.

Suđenje za ubojstvo

Upravo je u tijeku evakuacija zgrade u kojoj se nalaze splitski sudovi, potvrdio je za Jutarnji glasnogovornik splitskog Županijskog suda, sudac Dinko Mešin, nakon što im stigao mail o dojavi o bombi.

Nešto prije 10 sati zbog dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi ispražnjena je i zgrada varaždinskog suda. U zgradi su smješteni županijski, općinski, trgovački i prekršajni sud i u ovo je vrijeme bila puna. U jednoj od sudnica u tijeku je bila rasprava za ubojstvo i četiri pokušaja ubojstva u romskom naselju Parag u Međimurju za koje su optuženi Nino i Mario Balog.

U tijeku je pretraživanje zgrade i ne zna se hoće li sud danas nastaviti s radom.

Policija ispred Vrhovnog i Trgovačkog suda u Zagrebu zbog dojave o bombi/Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX
Policija ispred Vrhovnog i Trgovačkog suda u Zagrebu zbog dojave o bombi/Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX

U Zagrebu je pak dojava oko 9.30 sati da su u zgrade sudova na Zrinjevcu postavljene bombe. Prijeteće upozorenje dobili su Vrhovni sud koji se nalazi u zgradi u Amruševoj te Visoki kazneni sud i zagrebački Županijski sud koji se nalaze u zgradi na Zrinjevcu, a dojave su navodno upućene e-mailom. Obje zgrade su evakuirane, te bi policija ubrzo trebala provesti protueksplozijsku kontrolu.

Županijski sud u Karlovcu dobio je oko 9.30 sati dojavu o bombi, a u tijeku je policijsko postupanje.

I brodska policija "okupirala" je zgrade u kojima se nalaze Županijski i Općinski sud u Slavonskom Brodu, piše Jutarnji.hr

- Policijski službenici protueksplozijske zaštite su upućeni na adrese sudova kako bi provjerili istinitost dojave i poduzeli druge mjere i radnje iz svoje nadležnosti - izvijestili su iz PU brodsko-posavske.

Oglasio se i MUP

U međuvremenu se oglasio i MUP priopćenjem kojeg prenosimo u cijelosti:

"Jutros, 5. prosinca, u kratkom vremenskom razdoblju više policijskih uprava zaprimilo je informacije o anonimnim dojavama da su u zgradama/objektima pravosudnih tijela na njihovom području navodno postavljene eksplozivne naprave.

Anonimne dojave se odnose na navodno postavljene eksplozivne naprave u većem broju objektima/zgradama pravosudnih tijela na područjima 18 od 20 policijskih uprava sa sjedištima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Bjelovaru, Sisku, Varaždinu, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Karlovcu, Gospiću, Puli, Virovitici, Čakovcu i Koprivnici.

Na sve lokacije su upućeni policijski službenici protueksplozijske službe koji provjeravaju istinitost dojava i poduzimaju sve potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a s ciljem zaštite sigurnosti građana. 

Podsjećamo sve građane na samozaštitno ponašanje i pozivamo ih da u slučaju uočavanja sumnjivih predmeta ili osoba o svemu obavijeste policiju na 192".

Nešto kasnije iz MUP-a su izvijestili kako su anonimnim dojavama obuhvaćena pravosudna tijela u cijeloj Hrvatskoj.   

Naime, anonimnu dojavu o navodno postavljenim eksplozivnim napravama u objektima/zgradama pravosudnih tijela zaprimile su i preostale dvije policijske uprave: krapinsko-zagorska i požeško-slavonska.