Fotografija: Ne nasjedajte na lažne mailove/Foto: Unsplash
Galerija
Ne nasjedajte na lažne mailove/Foto: Unsplash

Dobili ste mail od ministra Božinovića u kojem vas sumnjiče za pedofiliju? Odmah ga obrišite

Ovi prevaranati najčešće se nalaze izvan Europske unije, a cilj im je da navedu građane da im uplate određeni iznos na račune u inozemstvuNa veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj jučer je stiglo lažno upozorenje ustrojstvene jedinice Ministarstva unutarnjih poslova - PU zagrebačke s lažnim potpisom ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića.

U navedenoj poruci se korisnika upozorava na posjedovanje dokaza o posjećivanju internet stranica na štetu maloljetnika.

Ovako izgleda lažna e-mail poruka ministra Božinovića/Foto: MUP
Ovako izgleda lažna e-mail poruka ministra Božinovića/Foto: MUP

- Obavještavamo građane kako se radi o tzv. „phishing“ kampanji, odnosno pripremnim radnjama radi počinjenja prijevare te je poruku dovoljno obrisati i na nju ne odgovarati. Naime, radi se o niskoj razini kibernetičke opasnosti i u konkretnom slučaju cilj je počinitelja, koji se najčešće nalaze izvan Europske unije, da u daljnjoj komunikaciji putem elektroničke pošte navedu građane da im uplate određeni iznos na račune u inozemstvu - upozoravaju iz policije.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštiti možete pronaći na internetskim stranicama policije i na YouTube kanalu MUP-a